Yerli katastrofik modelleme platformu (CATMOD) aracılığıyla olası depremlere sigorta sektörü açısından hazırlık yapıldığını aktaran T-Rupt Genel Müdürü Erdem Karabostan, bu kapsamda zorunlu afet sigortasının devreye girmesiyle sel riskinin de modelleneceğini belirtti.

Karabostan, Türk Reasürans sermayedarlığında akademik ve teknolojik yetkinlikleri kullanarak sigorta ve reasürans odaklı rekabetçi çözümler ürettiklerini ve bu çözümleri global pazarlarda da ölçeklendirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Faaliyetlerini Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknopark bünyesinde sürdürdüklerini vurgulayan Karabostan, deprem modellemesinin önemini ve finansal değerini şu sözlerle açıkladı:

"Depremler, düşük frekansta ama yüksek şiddetli olaylar kategorisine girer. 6 Şubat depremlerinde 11 ilimizdeki yapı stokunun önemli bir bölümü hasar gördü ve sigorta şirketleri büyük tazminat yükleriyle karşı karşıya kaldı. Bu tür durumları yönetebilmek için dünya genelinde sigorta ve reasürans sistemi güvence sağlıyor. Risk transferinin ne kadar ve hangi maliyetle gerçekleştirilmesi gerektiği ise modelleme ile belirleniyor."

T-Rupt Teknoloji'nin ana işlerinin deprem modellemesi olduğunu belirten Karabostan, şirketin belli bir coğrafyada oluşabilecek depremleri, bu depremlerin büyüklüğünü ve şiddetini, binaların sarsıntıya vereceği tepkiyi, sigortalanan kıymetin alacağı fiziki hasarı ve bu hasarın poliçelerdeki tazminat yükünü simülasyonlar yoluyla hesapladıklarını açıkladı. Bu sayede şirketlere portföy yönetim stratejileri, fiyatlama ve risk transfer politikaları konusunda karar destekleri sunduklarını belirtti.

Ray-Ban Meta akıllı gözlükler Türkiye'ye ne zaman gelecek? Ray-Ban Meta akıllı gözlükler Türkiye'ye ne zaman gelecek?

Karabostan, yaptıkları işin interdisipliner bir çalışma olduğunu vurgulayarak, yerbilimcilerden deprem mühendislerine, istatistikçilerden jeomatik mühendislerine ve yazılımcılara kadar çok sayıda uzmanla çalıştıklarını ifade etti. CATMOD'un tamamını yerli kaynaklarla geliştirdiklerini ve Türkiye'ye özgü bir model olduğunu söyleyen Karabostan, şunları ekledi:

"CATMOD, en güncel deprem kaynaklarını içerir ve sürekli güncellenir. Bu tür katastrofik modelleme yazılımları dünya genelinde çok az sayıda merkez tarafından sunulmaktadır ve bizler bu merkezlerden biriyiz."

Özellikle Türkiye için büyük önem taşıyan Marmara depremi senaryoları üzerinde detaylı çalışmalar yürüttüklerini belirten Karabostan, bu senaryoların Türkiye'nin afet risk yönetimi stratejilerinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de Zorunlu Afet Sigortası'nın devreye girmesiyle sel riskini de modellemeyi planladıklarını ve bu konuda ileriye dönük çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

Son olarak, geleneksel olarak sigorta sektörüne ek olarak bankacılık, sanayi ve perakende gibi birçok sektöre de hizmet sunmayı hedeflediklerini belirten Karabostan, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlara sağladıkları model sonuçlarının geniş bir bilgi kaynağı olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA