DOĞUKAN EMEKLİ-EGE TELGRAF- Demir, kırmızı kan hücrelerinin yapı taşı olan hemoglobin üretiminde kritik bir rol oynar. Hemoglobin, akciğerlerden oksijeni alarak vücuttaki hücrelere taşır. Uzmanlar yetersiz demir alımının, hemoglobin üretimini azaltabilir ve bu da vücutta oksijen taşıma kapasitesini etkileyebileceğini aktarıyor. Bu duruma demir eksikliği anemisi denir.
HALSİZLİK BELİRTİLER ARASINDA
Demir eksikliğinin belirtileri arasında halsizlik, soluk cilt, zayıf konsantrasyon, baş dönmesi ve düşük enerji seviyeleri bulunmaktadır. Uzmanlar bu belirtilerin, demirin vücutta yeterince bulunmaması durumunda ortaya çıktığını belirtiyor. Demir eksikliği anemisi, genellikle kadınlar, çocuklar, gebeler ve ağır adet dönemi geçiren kadınlar gibi belirli gruplarda daha yaygındır.
VEGAN DİYETİ UYGULAYANLAR DİKKAT ETMELİ
Uzmanlar, demir eksikliğinin birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Uzmanlar yetersiz demir alımının kötü emilim, artan demir ihtiyacı (örneğin, gebelikte), kan kaybı ve kronik hastalıklar gibi etkenler demir eksikliği riskini artırabildiğinin altını çiziyor. Vegan veya vejetaryen diyeti uygulayanlar, demirin hayvansal kaynaklardan alınması gerektiği göz önüne alındığında, bu gruplarda demir eksikliği daha sık görülebilir.
KAN TESTLERİYLE TEŞHİS EDİLEBİLİR
Demir eksikliği, genellikle kan testleriyle teşhis edilebilir. Uzmanlar, demir eksikliği anemisi teşhisi konulduğunda, demir takviyeleri, demir açısından zengin gıdalar ve diyet değişiklikleri gibi tedavi yöntemlerini önerirler. Ancak uzmanlar herhangi bir takviye kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir, çünkü fazla demir alımı da sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çiziyor.
ZENGİN GIDALARIN TÜKETİLMESİ ÖNERİLİYOR
Dengeli bir diyetin demir ihtiyacını karşılamak adına önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, kırmızı et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar gibi demir açısından zengin gıdaların düzenli olarak tüketilmesini öneriyorlar.