Berna SEVER-EGE TELGRAF/Demir, vücudumuz için hayati öneme sahip bir mineraldir. Kanımızın oksijen taşıma kapasitesini artırırken, enerji üretiminde de kritik bir rol oynar. Demir eksikliği, vücuttaki demir depolarının yetersiz olduğu bir durumdur. Bu durum, hemoglobin üretiminin azalmasına ve anemi adı verilen bir hastalığa yol açabiliyor.
YETERSİZ BESLENME
Demir eksikliği, birçok farklı nedenle ortaya çıkabileceğini söyleyen uzmanlar bazı yaygın nedenlerinin yetersiz beslenme olduğunu kırmızı et, tavuk, balık, mercimek, ıspanak gibi demir açısından zengin besinlerin yeterince alınmaması bu sorunu tetikleyebildiğini dile getirdi. Kronik kan kaybının da en büyük sebeplerinden olduğunu dile getiren uzmanlar,
“Sürekli kan kaybı, özellikle adet dönemi sırasında aşırı kanamalar, gastrointestinal kanamalar veya yaralanmalar sonucu demir eksikliğine neden olabilir” ifadelerini kullandı.
HAMİLELİK VE EMZİRME DÖNEMİ
Hamilelik ve emzirme döneminde de demir eksikliğinin ihtiyacının arttığını söyleyen uzmanlar, “Hamilelik ve emzirme dönemlerinde demir ihtiyacı artar, bu nedenle yetersiz demir alımı bu dönemlerde daha fazla sorun yaratabilir” şeklinde konuştu.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ
Demir eksikliğini önlemek için de tavsiyelerde bulunan uzmanlar, dengeli beslenmenin önemini vurgulayan uzmanlar, “Demir açısından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Kırmızı et, balık, tavuk, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler demir kaynaklarıdır” şeklinde konuştu. C vitamini alımının da önemini aktaran uzmanlar, “C vitamini, demirin emilimini artırabilir. Bu nedenle C vitamini içeren gıdaları demirli gıdalarla birlikte tüketmek faydalı olabilir” ifadelerini kullandı.