Egemen SAYIN-EGE TELGRAF/Demir, vücuttaki temel biyolojik işlevleri destekleyen kritik bir mineral ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez olarak bilinir. Ancak, demir eksikliği dünya genelinde yaygın bir sorun ve pek çok kişiyi etkileyebiliyor. Gerek dengesiz beslenme alışkanlıkları, gerekse çeşitli sağlık durumları demir eksikliğine yol açabiliyor. Bu eksiklik, anemi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirken, doğru önlemler alındığında genellikle kolayca düzeltilebiliyor.
Demir eksikliği, vücuttaki demir miktarının normalden daha düşük olması durumunu ifade ediyor. Demir, hemoglobin üretimi ve oksijen taşıma gibi kritik görevlerde yer alarak vücut için hayati öneme sahiptir. Yetersiz demir, anemi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
DENGESİZ BESLENME
Uzmanlar nedenlerini sıralarken en önemli nedenin yetersiz demir alımı olduğunun altını çiziyor. Dengesiz beslenme, özellikle demir açısından zengin gıdaların eksikliği demir eksikliğine yol açabilir. Aynı zamanda emilim problemlerinin de önemli olduğunu dile getirirken, “Bazı sağlık durumları, demirin vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini engelleyebilir” şeklinde konuştu.
Belirtilerini ise yorgunluk, soluk cilt ve mukozalar, baş dönmesi, nefes darlığı, zayıf konsantrasyon ve zihinsel performans ve saç dökülmesi olarak sıralayan uzmanlar, çözüm yollarını da sıraladı.
Dengeli Beslenme: Demir açısından zengin gıdaları içeren bir diyet, demir eksikliğini önlemeye yardımcı olabilir. Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, ıspanak gibi gıdalar önemlidir.
Demir Takviyeleri: Doktor gözetiminde alınan demir takviyeleri, eksikliği gidermede etkili olabilir.
Vitamin C İle Kombinasyon: C vitamini, demir emilimini artırabilir. Bu nedenle, demir içeren gıdaları C vitamini açısından zengin gıdalarla birlikte tüketmek faydalıdır.
Kan Kaybını Azaltma: Kan kaybına neden olan durumları ele almak, demir eksikliğini önlemede önemlidir.