Hızla dönüşen dünyada, her nesil kendine özgü deneyimler ve beklentilerle sahneye çıkıyor. Özellikle dijital çağın yerlileri olan Z ve Y kuşakları, bu değişimin en belirgin izlerini taşıyan nesiller olarak dikkat çekiyor. Akıllı telefonların, sosyal medyanın ve teknolojinin hayatlarının merkezine yerleştiği bu kuşak, geçmiş nesillere kıyasla farklı değerlere sahip, farklı hedeflere doğru ilerliyor. Bu hızlı değişim sürecinde, gençlerin yapay zekaya olan ilgisi ve yetkinlikleri de büyük önem taşıyor. Online Fransızca Kursu Preply tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, Z ve Y kuşaklarının eğitim ve iş hayatındaki beklentilerini ortaya koyuyor. Çalışma, Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika'da, Türkiye dahil 9 farklı bölgeden 5.400'den fazla katılımcıyla gerçekleştirildi. 

İşte araştırmaya göre;

  • Katılımcıların %61’i, finansal istikrarı hayatındaki en önemli üç hedeften biri olarak kabul etmektedir. Öyle ki bu oran, onu takip eden en önemli iki beklenti olan “aile ile geçirilen zaman” ve “fiziksel sağlık” başlıklarından 24 puan daha yüksek oldu. Arjantin, Japonya, Güney Kore, finansal istikrara en çok odaklanan ülkeler arasında yer aldı. Milenyum (Y) kuşağı, %64’lük bir oranla finansal istikrarı en önemli beklentisi sayarken, Z kuşağının bu seçeneği işaretleme oranı %59 oldu. 

  • Türkiye’de finansal istikrar, en önemli ikinci öncelik olarak sıralandı. Çalışma hayatındaki her 2 Türk gencinden biri, kariyer gelişimini en önemli ilk beklenti ve hedef olduğunu belirtti. Ayrıca Türk gençlerin en az önemsediği şey ise %15’lik oranla “önemli bir romantik ilişkiye sahip olmak” başlığı oldu.

  • Türkiye, Arjantin ve Meksika ile beraber girişimci ruhun en yüksek olduğu üç ülke oldu. Türkiye’deki katılımcıların %38’i, iş hayatından bekledikleri en önemli üç şey arasında kendi işini kurmanın olduğunu belirtti.

  • Türkiye, yapay zeka teknolojisini en hızlı benimseyen ülke oldu. Türkiye’de her 5 kişiden üçü, yapay zekayı aktif olarak kullandığını söyledi. Türkiye, araştırmayı gerçekleştirdiğimiz ABD, Almanya, İspanya, Polonya, Meksika, Arjantin, Japonya ve Güney Kore’yi geride bıraktı.

    PlayStation 5 Pro’nun ilk oyunları belli oldu PlayStation 5 Pro’nun ilk oyunları belli oldu
  • Yapay zeka kullanım senaryoları, bu teknolojinin pek çok farklı ihtiyaca yanıt verebildiğini gösterdi. Örneğin kullanıcıların %34’ü yapay zekayı bilgi toplama için kullandıklarını söylerken, %34’ü çeviri ihtiyaçları için yapay zekadan yararlandıklarını ifade etti. 10 kişiden üçü, yapay zekayı iş amaçları doğrultusunda kullandığını belirtti. Ayrıca metinsel – görsel içerik oluşturma (%29), kişisel öneriler alma (%31) gibi amaçlar da öne çıktı.

Ortaya çıkan bu bulguları değerlendiren Chicago Üniversitesi’nde Dilbilim Profesörü ve Preply Dil Uzmanı Dr. Melissa Baese Berk, ‘Bu kadar çok kişinin profesyonel gelişim için farklı diller öğrenmesi ve yapay zeka becerileri edinmesi hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü dil öğrenme becerisi her ekonomide değerli bir unsur olmayı sürdürürken; katılımcıların birçoğu da ek bir yabancı dil bildiğini söylemesine rağmen bu alanda hala gelişmeye devam ediyor. Bunu tüm kuşak ve coğrafyalarda saptamak mümkün” şeklinde yorumladı. Araştırmaya ilişkin Preply analistleri ise "44 binden fazla dil öğretmeniyle 50 farklı dilde eğitim veriyoruz. Z ve Y kuşaklarının beklentilerini anlamak, daha iyi eğitim yöntemleri sunmamız için bize yol gösterici oldu. Son yıllardaki kullanıcı trendlerimizi incelediğimizde fransızca özel derse olan talebin arttığını gözlemlemekteyiz. Bu doğrultuda platformumuzu daha seçkin bir Fransızca online kurs haline dönüştürmeyi de hedeflemekteyiz." yorumunu yaptı.

Editör: Kader Ergin