Rize'de bu yıl ilki düzenlenen ‘Dağbaşı Şenlikleri’ kapsamında, yörede bir zamanlar yaygın olarak kullanılan Armonika çalgısı eşliğinde bir yürüyüş ve eğlence etkinliği gerçekleştirildi.

Liman Tepe'de olan su altı kazılarında tarih öncesi eserler gün yüzüne çıkıyor Liman Tepe'de olan su altı kazılarında tarih öncesi eserler gün yüzüne çıkıyor

Yaklaşık 200 yıl önce Kafkaslar'dan Karadeniz'e getirilen Armonika, bölgenin vazgeçilmez müzik aleti haline gelmişti. Rize ve çevresinde düğünler ve eğlencelerde sıkça kullanılan Armonika, son yıllarda kemençe ve tulum gibi diğer çalgılarla yer değiştirmişti. Bu yıl, Rize'nin Dağsu mahallesinde ilk kez düzenlenen ‘Dağbaşı Şenlikleri’nde, Armonika’nın unutulmaz melodileri yeniden hayat buldu.

Mahallede toplanan vatandaşlar, Armonika sanatçılarının eşliğinde tepeye kadar yürüdü ve yol boyunca Armonika'nın sesiyle türküler söyledi. Etkinlik, Armonika’nın gelecek nesillere aktarılması amacıyla gerçekleştirildi.

Şenlik Yürütme Komitesi Başkanı Özkan Avcı, Armonika’nın geçmiş yıllardaki popülerliğinden etkilenerek bu şenliği düzenlediklerini belirtti. Avcı, "Bu şenliği Ankara'da projelendirdim ve buraya gelip kardeşlerimizi topladık. Dağbaşı'nın eski geleneğinde Armonika önemli bir yere sahip. Bu etkinliği düzenleyerek geleneksel hale getirmek istiyoruz. Gelecek yıllarda da devamını getirmeyi umuyoruz," dedi.

Armonika sanatçılarından Süleyman Sarıahmetoğlu ise, Armonika'nın 250 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. "Çocukluğumuzdan beri bu enstrümanı çalıyoruz. Armonika ile başladık ve bu ruhu çocukluktan taşımak istiyoruz. Gençlerden de ilgi görüyoruz. Armonika, Kafkaslardan Almanya'ya oradan da buraya gemiyle gelmiş bir enstrümandır," diye konuştu.

Kaynak: İHA