Çankırı-Yapraklı kara yolu üzerindeki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde bu yıl temmuz ayının ilk haftasında başlayan kazı çalışmaları başarıyla tamamlandı. 15 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen kazılarda, zürafagiller, hortumlular ve gergedangillere ait eklemli iskelet parçalarına ulaşıldı.
 

Yalı Çapkını dizisinin yeni bölümünde Korhan ailesi zorlu krizden çıkabilecek midir? | Yalı Çapkını 88. bölüm Yalı Çapkını dizisinin yeni bölümünde Korhan ailesi zorlu krizden çıkabilecek midir? | Yalı Çapkını 88. bölüm

ELDE EDİLEN FOSİLLERİN ÖZELLİKLERİ

Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, bu sezon tanımlanabilir nitelikte 150 fosil elde ettiklerini belirtti. Erol, "En fazla zürafagiller, filgiller ve gergedangillere ait türlerin fosilleri bulundu. Daha önceki yıllarda çene ve kafa iskeletlerini bulmuştuk, bu yıl ise bu hayvanların vücut iskeletlerini eklemli olarak bulmak büyük bir sürpriz oldu," dedi.

Corakyerler Fosil Lokalitesinde 150 Yeni Fosil Bulundu1

LABORATUVAR ÇALIŞMALARI VE YAYIN HEDEFLERİ

Kazı alanının kapatılmasının ardından laboratuvar ve yıkama çalışmalarına geçildiğini ifade eden Erol, geçen yıl prestijli dergilerde Çorakyerler'den elde edilen fosillerle ilgili uluslararası yayınlar yapıldığını, bu yıl da yeni yayın çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. "Amacımız sadece fosil çıkarmak değil, aynı zamanda o bölgenin önemini ortaya koyacak bilimsel yayınlar yapmaktır," diye ekledi.
 

MÜZE KURMA PROJESİ

Çankırı'da elde edilen fosillerin teşhir edileceği, bilimsel çalışmaların yapılabileceği ve kültürel etkinliklerin düzenlenebileceği bir müze kurulması için çalışmalar yürütülüyor. Erol, "4 bin 300 civarındaki fosilin sergileneceği bir müze kompleksinin hayalimiz olduğunu" belirtti ve "Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde bu proje için destek bekliyoruz," dedi.
 

FOSİL TARİHLERİ VE ARAŞTIRMALAR

Fosillerin tarihlendirilmesi için yapılan manyetostratigrafi çalışmaları ile küçük ve büyük omurgalı faunanın karşılaştırmalı analizi gerçekleştirildi. Çorakyerler'in tarihi, 9 milyon yıla kadar geri gitmektedir. Erol, "7 milyon yıla kadar gelen fosiller de var. Bu, 7 ila 9 milyon yıl arasında hayvanların yayılım ve yaşam sürecinin değerlendirilmesi açısından önemli," şeklinde konuştu.

Kaynak: AA