Sağlık

Çocukların grip tedavisinde antibiyotikler etkisiz kalıyor

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Doğukan Susam, influenza tedavisinde antibiyotiklerin fayda sağlamadığını belirterek, tedavinin destek tedavisiyle sürdürüldüğünü ve hastaların gereksiz yere acil servislere başvurmamaları gerektiğini vurguladı

Abone Ol

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğukan Susam, kış aylarında artış gösteren influenza (grip) vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Susam, antibiyotiklerin influenza tedavisinde etkili olmadığını vurgulayarak, hastaların tedavisinde destek tedavisinin ön planda olduğunu belirtti.

İNFLUENZA NEDİR?

Kayseri Şehir Hastanesi'nden Dr. Doğukan Susam, influenza virüsünün özellikle kış aylarında, Aralık ile Şubat ayları arasında yaygın olarak görüldüğünü ifade etti. Virüsün belirtileri arasında yüksek ateş, burun akıntısı, baş ağrısı, kas ağrıları, öksürük, boğaz ağrısı ve ishal bulunduğunu belirten Dr. Susam, virüsün solunum damlacıkları ve aerosoller aracılığıyla vücuda girdiğini ve semptomların genellikle 1-2 gün içinde başladığını söyledi.

Dr. Susam, influenza virüsünün bakteriyel bir enfeksiyon olmadığı için antibiyotiklerin bu hastalık üzerinde hiçbir etkisi olmadığını vurguladı. "İnfluenza virüsüne karşı antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Bu tür hastaların tedavisi destek tedavisi şeklinde yapılır," diyen Dr. Susam, hastaların dinlenmesi, sıvı alımının artırılması ve sağlıklı beslenme gibi basit önlemlerle iyileşebileceğini belirtti. İnfluenzanın önlenmesi için grip aşısı öneren Dr. Susam, özellikle bağışıklık sistemi zayıf çocuklar ve kronik hastalığı bulunan kişilerin aşılanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, hastalığın yayılmasını önlemek için ellerin sık sık yıkanması, ortak eşyaların kullanılmaması ve ortamın havalandırılması gibi hijyen önlemlerine uyulması gerektiği uyarısında bulundu.

ACİL SERVİS BAŞVURUSU GEREKTİREN DURUMLAR

Dr. Susam, her grip vakasında acil servislere başvurmanın gerekmediğini belirtti. Ancak, uzun süre yüksek ateşin düşmemesi, çocuğun beslenmesinin azalması, ciltte alacalı görünüm, morarma, ciddi solunum sıkıntısı, hışıltı ve hırıltı gibi semptomların gözlemlenmesi durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kronik kalp veya solunum hastalıkları olan çocukların, bağışıklık sistemi zayıf bireylerin ve kanser hastalarının durumunun daha ciddi olabileceği uyarısında bulundu.  Son olarak Dr. Susam, grip olan çocukların dinlenmelerine, bol sıvı tüketmelerine ve sağlıklı bir şekilde beslenmelerine odaklanmalarının tedavi sürecini hızlandıracağını söyledi.