Tuğçe GÜLER- EGE TELGRAF/ Otizmli çocuklar, sosyal iletişimde belirgin zorluklar yaşayabilirler. Bu çocuklar genellikle göz teması kurmada güçlük çeker ve isimleriyle çağrıldıklarında tepki vermeyebilirler. Ayrıca, işitmiyormuş gibi davranabilir ve işaret parmaklarıyla gösterme yetenekleri gelişmemiş olabilir.

Konuşma ve Dil Gelişimindeki Sorunlar

Konuşma gelişimi otizmli çocuklarda genellikle yavaş ilerleyebilir. Konuşma ya hiç başlamayabilir ya da geç başlayabilir ve çocuklar sözcükleri alışılmadık şekillerde kullanabilirler. Ayrıca, başkalarının kullandığı sözcükleri tekrar etme eğiliminde olabilirler ve konuşmalarını ilgisiz ortamlarda tekrarlayabilirler.

Mutlu evlilik kalbe de iyi geliyor Mutlu evlilik kalbe de iyi geliyor

Davranış ve İlgi Takıntıları

Otizmli çocuklar genellikle insanlara, objelere ve olaylara karşı sınırlı ilgi gösterirler. Garip davranışlar, örneğin el çırpma, ileri geri sallanma veya etrafta dönme gibi alışılmadık hareketler yapabilirler. Ayrıca, rutinlere sıkı sıkıya bağlı kalma eğilimindedirler ve objeleri sıraya dizme gibi alışılmadık davranışlar sergileyebilirler. Rutinlerdeki değişiklikler, kendilerine veya çevrelerine zarar verme tepkilerine yol açabilir.

Bu özellikler, otizmli çocukların sosyal etkileşimlerini ve günlük yaşamlarını anlamamıza yardımcı olabilir. Her çocuğun bireysel ihtiyaçları ve özellikleri göz önünde bulundurularak uygun destek ve eğitim yöntemleri belirlenmelidir.

Kaynak: EGE TELGRAF