Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, mevsim geçişlerinde çocuklarda sıkça karşılaşılan ishal hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İshalin genellikle virüs kaynaklı olduğunu belirten Dr. Çebi, bu durumu takip etmenin önemine dikkat çekti.

Bilim insanları uyarıyor: Mikroplastiklerin vücuda zararları ortaya çıktı Bilim insanları uyarıyor: Mikroplastiklerin vücuda zararları ortaya çıktı

Dr. Çebi, "İshal, daha çok mevsim geçişi dönemlerinde gözlenir. Sulu dışkıya; ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık da eşlik edebilir. Bakteri ve parazitlerin sebep olduğu ishaller, bulaşmış yiyecek ve içeceklerle veya kirli ellerin ağıza götürülmesiyle bulaşır," dedi. Küçük bebeklerde ishalin ateş ve kusma ile birlikte görüldüğünde hemen bir doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

İshalin genellikle 24-48 saat içinde başlayan bir süreç olduğunu ifade eden Dr. Çebi, "Belirtiler hafif ishal ve bulantıdan, şiddetli ve bol sulu dışkılamaya kadar değişkenlik gösterir. Yüksek ateş, karın ağrısı, bulantı ve kusma da sık görülen belirtiler arasındadır," diye konuştu.

Dehidratasyon riskine karşı dikkat edilmesi gereken belirtileri de sıralayan Dr. Çebi, "İdrar çıkışında azalma, ağız kuruluğu ve halsizlik, sıvı kaybının habercisi olabilir. Ciddi dehidratasyon belirtileri arasında uykuya meyillilik, soluk cilt ve soğuk uzuvlar yer alır," uyarısında bulundu.

Bol sıvı tüketiminin önemine değinen Dr. Çebi, "Evde bol su ve anne sütü ile sık besleme yapılmalıdır. Şekerli, yağlı ve salçalı gıdalar verilmemelidir. İshale yönelik ilaç tedavisi, doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır," şeklinde konuştu. Ayrıca, 1 yaşından küçük bebeklerde kanlı ishal, yüksek ateş ve halsizlik durumunda acilen doktora başvurulması gerektiğini ekledi.

Kaynak: İHA