Selçuk Bayraktar'a iki fahri doktora unvanı: İki farklı üniversiteden unvan Selçuk Bayraktar'a iki fahri doktora unvanı: İki farklı üniversiteden unvan

Çin, bilim dünyasında yeni bir dönemin kapılarını araladı. Dünyanın en güçlü radar sistemlerinden biri olarak bilinen LARID (Düşük Enlem Uzun Menzilli İyonosferik Radar), Mısır'daki Gize piramitleri ve Midway Adaları üzerinde neredeyse aynı anda tespit edilen plazma kabarcıkları ile büyük bir keşfe imza attı. Bu radar, Hainan kentinde yer alıyor ve 9.600 km'ye kadar olan alanı tarayabiliyor.

LARID ile Plazma Kabarcıkları Üzerinde Çığır Açıcı Keşif

Plazma kabarcıkları, Dünya'nın üst atmosferindeki anormal hava olayları olarak tanımlanıyor ve bu bölgedeki yüklü parçacıkların ani kaybı sonucunda oluşuyor. LARID, bu kabarcıkları radar aracılığıyla tespit edebilen ilk sistem oldu. Çin Bilimler Akademisi, geçtiğimiz Ağustos ayında bu radarla keşfedilen en büyük plazma kabarcığını duyurdu. 4-6 Kasım 2023 tarihlerinde bir Güneş fırtınası tarafından tetiklenen bu kabarcıklar, radar ekranlarında net bir şekilde görüntülendi.

LARID: Plazma Radarında Devrim

LARID, 8-22 MHz frekans bandında çalışan ve her biri 24 verici-alıcı anten seti içeren iki alt radar sistemine sahip. Bu sistemler, hem doğuda hem de batıda konuşlandırılmış durumda. Dijital fazlı dizi sistemi, radarın algılama frekansı ve menzilini gerçek zamanlı olarak ayarlayabiliyor. Ayrıca, etkili algılama menzilini üç katına çıkararak neredeyse dünya çapında bir tarama yapabiliyor.

Plazma Kabarcıklarının Stratejik Önemi

Plazma kabarcıkları, modern savaşlarda GPS ve uydu iletişimleri gibi sistemlerin kesintiye uğramasına neden olabilecek ciddi tehditler oluşturabilir. Bu nedenle, dünya genelindeki askeri güçler plazma kabarcıkları üzerinde çeşitli çalışmalar yürütüyor. Ancak, LARID’in düşük çözünürlük nedeniyle askeri hedeflerin tespiti için uygun olmadığı belirtiliyor.

Yeni Radar Teknolojileri ve Askeri Kullanım

Çin'in 055 tipi muhripleri gibi bazı yeni savaş gemileri, hayalet uçakları tespit edebilen radarlarla donatıldı. Bu radarların, F-22 savaş uçakları gibi hedeflerin tespit menzilinin yüzlerce kilometreye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: DonanımHaber