Keneler, 25'ten fazla insan ve hayvan hastalığının yayılmasından sorumludur. Bazılarını bilsek de son yıllarda keşfedilen ve muhtemelen hiç duymadığınız birçok hastalık, sulak alan virüsü gibi, sağlık alanında yeni tehditler oluşturuyor.

KENE KAYNAKLI HASTALIKLARIN ARTAN TEHDİDİ

Çin'deki araştırmacılar, yeni bir vaka çalışmasında sulak alan virüsü hakkında önemli ayrıntılar paylaştı. İlk olarak 2019 yılında, İç Moğolistan'daki bir sulak alan parkını ziyaret eden bir hastanın kene ısırığı sonucu ateş, baş ağrısı ve kusma semptomlarıyla hastaneye kaldırılmasıyla virüs tanımlandı. Hastanın durumu, çoklu organ işlev bozukluğuna yol açtı.

Piknikcilere Kene Uyarisi 1718694342

YENİ BİR VİRÜS KEŞFİ

Araştırmacılar, hastanın kan örneğindeki genetik materyali sıralayarak hastalığın nedenini belirlemeye çalıştı ve daha önce bilinmeyen bir virüs buldu. Bu virüs, tehlikeli Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsünün yakın akrabası olup, yüzde 30 ölüm oranına sahip. Sulak alan virüsü, Nairoviridae ailesindeki ortonairovirüs cinsinin bir üyesi.

BÖLGESEL SALGIN TEHLİKESİ

Araştırma ekibi, kene ısırığından bir ay sonra akut ateş geliştiren kuzeydoğu Çin'deki diğer hastaları da taradı ve 17 sulak alan virüsü enfeksiyonu vakası daha tespit etti. Bu, virüsün bölgede iyi yerleştiğini doğruladı. Ekibin yaptığı geniş çaplı ekolojik araştırma, bölgede yaşayan kenelerin yanı sıra çiftlik hayvanları ve vahşi hayvanların da virüsün yayılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu. Bazı koyunların, domuzların ve atların enfekte olduğu belirlendi, bu da çiftlik hayvanlarının sulak alan virüsü için potansiyel rezervuar olabileceğine ışık tuttu.

Hj E Sm F4P6 E C7Z L P Jtht Y Qg

GENİŞ YAYILIM RİSKİ

Sulak alan virüsü şu ana kadar yalnızca kuzeydoğu Çin'de bulundu ancak virüsü bulaştıran kene türünün Avrupa ve Asya'da geniş bir dağılıma sahip olduğu düşünüldüğünde, virüsün çok daha yaygın olması bilim insanlarınca muhtemel. “Asya'nın diğer bölgelerinde ve Avrupa'da yapılacak araştırmalar, virüsün yayılımını doğrulayabilir” görüşü hakim.

Apple, o modellerinden de şarj cihazını çıkardı! Apple, o modellerinden de şarj cihazını çıkardı!

KENE KAYNAKLI HASTALIKLARIN ARTMA NEDENLERİ

Kene kaynaklı hastalıkların artışındaki nedenlerden biri, kene kaynaklı birçok hastalığın ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi spesifik olmayan semptomları taşıması. Bu durum, bu hastalıkların diğer yaygın hastalıklarla karıştırılmasına yol açmakta. Ayrıca, kene kaynaklı hastalıklar bulaşıcı değil, bu nedenle Kovid-19 veya grip gibi dramatik salgınlarda görülmez. Bunlar, kene kaynaklı bir hastalığı ilk kez tespit etmeyi zorlaştıran özelliklerdir. Ancak, yeni genetik dizileme teknikleri sayesinde yeni patojenleri tespit etmek daha kolay hale geldi.

Kene 2241600

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Ülkemizde böyle bir durum söz konusu olmasa da kene kaynaklı hastalıklardan korunmak için, çimenli ve ormanlık alanlarda yürüyüş ve kamp yaparken uzun pantolon giymek ve kovucu spreyler kullanmak öneriliyor. Eve döndüğünüzde kendinizi ve evcil hayvanınızı kene açısından kontrol etmek de önemli. Herhangi bir durumda lütfen sağlık kuruluşlarına başvurun.

Kaynak: Laura Brettell ve Richard Birtles, Salford Üniversitesi