İhracat için kafeslerde: Ultrosanla cinsiyet belirleniyor İhracat için kafeslerde: Ultrosanla cinsiyet belirleniyor

Elazığ'ın Yedisu ilçesinde, asırlık ata tohumu olan horoz kuru fasulyesinin üretimi her geçen yıl artıyor. Peri Suyu'ndan gelen doğal suyla yetiştirilen bu fasulye, kendine özgü lezzeti, hızlı pişmesi ve kabuklanma yapmamasıyla büyük ilgi görüyor. 2021 yılında coğrafi işaret tescili alan Yedisu horoz fasulyesi, özellikle köylere geri dönüşle birlikte üretim kapasitesini hızla artırdı. İlçeye bağlı Dinarbey, Elmalı, Kaboğlu gibi köylerde yaşayan eski köylüler, devletin sunduğu desteklerle memleketlerine dönüp fasulye üretmeye başladılar. Bu dönüşümle birlikte, tescilli fasulye üretiminde büyük bir artış yaşandı.

F A S U L Y E1

“GERİ DÖNÜŞÜ SAĞLAM”

Yedisu horoz kuru fasulyesinin üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle son yıllarda ciddi bir ivme kazandı. Geçtiğimiz yıllarda 350 dekar alanda üretime başlanan fasulye bu yıl 800 dekara ulaşırken, bir dekara düşen verim de 270 kilograma yükseldi. 2023'te ilçede 150 ton olan üretim, 2024'te 216 tona çıkarken, üretici sayısı da 73'ten 100'e yükseldi. Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere tohum, tarım aletleri ve ilaç desteği sunarak verimi artırmayı hedefliyor. Özellikle devletin yüzde 75 hibeli tohum desteği, köylülerin daha modern yöntemlerle üretim yapmalarını sağladı. Üreticiler, bu desteklerin geri dönüşü sağlamadaki etkisini vurguluyor.

“EKONOMİYE KATKI”

Alişan Açığ gibi köylerine geri dönen üreticiler, burada hem toprakla uğraşmanın hem de kültürel mirası yaşatmanın mutluluğunu yaşıyor. Aydın'da yıllarca yaşayan ve köyüne dönen Açığ, köyündeki yaşamdan memnun olduğunu, torunlarının memleketin kültürünü öğrenmesi için üretime katkı sağladığını söyledi. Diğer köylüler de, üretimle birlikte hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de toprakla bağlarını güçlendiriyor. Devletin verdiği destekler sayesinde üretim her yıl artarken, köylere dönüşler de çoğalıyor.

Kaynak: AA