YAĞMUR DAŞTAN-EGE TELGRAF-Sokak köpeklerine yönelik yasa tasarısı hazırlığı bir süredir tartışılıyor.  AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan taslak metne göre bir ay boyunca sahiplendirilmeyen köpeklerin ‘uyutulması’ planlanıyor. Tasarıya göre sahipsiz köpeklerin tespiti ve takibinin ise belediyeler tarafından yapılması düşünülüyor. Binlerce hayvansever günlerdir tasarının geri çekilmesi için mücadele ederken İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Kemalpaşa Meclis üyesi, Büyükşehir Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı ve Sokak Hayvanları Komisyonu üyesi Selçuk Karakülçe, alınan kararları ve yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Tasarının toplumsal kırılmalara neden olabileceğinin altını çizen Karakülçe, sorumluluğun ise belediyelere yüklenmek istediğine dikkati çekti.

Selçuk Karakülçe

“Hükümet ortada söylendiği gibi bir sorun varsa atılmak istenen adımla çözümsüzlüğü çözüm haline getirerek toplumu kaosa sürüklüyor” sözleriyle açıklamalarına başlayan Karakülçe, “Tasarının ortaya atılması dahi hayvanseverler ve hayvan sevmeyenler arasında bir kutuplaşmaya neden oluyor. Bu, bugüne kadar üzerine düşenleri yapmamanın bir kılıfı. Bu işi belediyelerin üzerine yıkarak sorumluluktan ve siyasi sonuçlarından kurtulmaya çalışılıyor. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti sokak hayvanlarını yönetemediklerini söylüyor. Çünkü bana göre yönetme arzuları yok. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Gıda Bakanlığı’na atanan Vahit Kirişçi’nin daha önce bu konuda bir açıklaması olmuştu. Kirişçi, İstanbul'un pilot bölge seçildiğini, hayvan barınakları için ormanlık alanlarda yerel yönetimlere yer tahsis edileceğini söylemişti. Böyle bir şeyin o günden bu yana uygulanmadığını hepimiz biliyoruz. Verilen sözler böyle tutulmayınca sorunlar büyüyor” dedi.

‘DOĞA İLE BARIŞMALI’

Hayvan itlaflarının olası sonuçları hakkında da bilgiler veren Karakülçe, “Bu sorunların çözümü hayvanları toplayıp itlaf etmek değildir. Önce üremeyi kontrol altına almak, sonra da onların yaşayabileceği alanlar yaramamız gerekiyor. Köpek durup dururken saldırmaz. Keza bugüne kadar saldırgan ve yasaklı ırklarla ile ilgili uzun zamandır alınmak istenen tedbirler alınmadı. Çip uygulaması başlatıldı, doğru düzgün yerine getirilmedi. Hayvanları bir anda itlaf etme hareketi başlatmak, doğanın düzenini bozacaktır. Nasıl ki geçmişte kedileri itlaf etmek fare popülasyonunu artırdı ve salgın hastalıklar baş verdi… Doğal piramidi bozmamalı. Sadece kedi ve köpekle değil, doğa ile barışmalı” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET ELİYLE YAPILMALI’

Tasarıda, köpeklerin tespiti ve takibinin ise belediyeler tarafından yapılması konusuna da değinen Karakülçe, belediyelerin imkan ve kadrolarının yetersizliğine dikkati çekti. Hayvanların kontrolünün devlet eliyle yapılması gerektiğini söyleyen Karakülçe, “Nasıl ki Sağlık Bakanlığı insan popülasyonunu koruyor ve kontrol ediyorsa, diğer canlılarımız için de böylesi kurumlar ve bilimler oluşturulmalı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe müdürlükleri, buralarda çalışan dolu dolu kadrolar var. Ayrıca daha fazla veteriner hekimin istihdam edilmesi de sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır. Belediyelerin bu noktada yeterince sorumlulukları olmasa dahi ‘sorumlu’ olarak gösterilmeleri başlı başına bir problem. Bunun siyasi bedeli de var ve bu siyasi bedel biliyoruz ki belediyelere fatura edilecek. Belediyeler kendi kıt kanaat imkanlarıyla bünyelerinde barındırdıkları az sayıda veterinerle bu işin içinden çıkamaz. Devletin bu işin sorumluluğunu alması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF