Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği ile Türk Dermatoloji Derneği üyesi Dr. Yılmaz Turan, botoksun "Clostridium botulinum" adlı bakteriden elde edilen bir toksin olduğunu belirtti. Botoks, estetik amaçlarla kırışıklıkların azaltılması, aşırı terlemenin kontrol altına alınması ve diğer tıbbi tedavilerde kullanılıyor. Ancak, sahte botoks ürünlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Turan, bu tür ürünlerin kullanımıyla enfeksiyon, felç ve toksik zehirlenmeler gibi komplikasyonların yaşanabileceğini vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor: Bir lokması bile 10 yıl yaşlandırıyor! Uzmanlar uyarıyor: Bir lokması bile 10 yıl yaşlandırıyor!

Sağlık Bakanlığı, sahte botoks ürünlerinin piyasada yaygın olarak bulunduğunu ve bu durumun sağlık riski taşıdığını bildirdi. Bakanlık, ruhsatlı ürünlerin yalnızca yetkili ecza depoları aracılığıyla temin edilmesi gerektiğinin altını çizerken, merdiven altı uygulamalardan kaçınılmasını önerdi. Uluslararası Plastik Cerrahi Derneği Üyesi Prof. Dr. Akın Yücel ise, sahte botoks ürünlerinin genellikle etken maddelerinin yetersiz olduğunu ve ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı, bu tehlikeleri önlemek amacıyla hekimlere sahte ürünlerin kullanımıyla ilgili uyarılar içeren mektuplar gönderdi ve yalnızca ruhsatlı botoks ürünlerinin kullanılmasını önerdi. Bu uyarılar, hastaların sağlıklarının korunması için büyük önem taşıyor.

Kaynak: AA