ABD’deki New York Üniversitesi'nden bilim insanları, insan beyninin yanı sıra böbrek ve sinir doku hücrelerinin de anıları depolama kapasitesine sahip olduğunu keşfetti. Bu buluş, hafıza ve öğrenme süreçlerini anlamada devrim niteliğinde bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırma, anıların yalnızca beyinde değil, vücudun farklı organlarında da saklanabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, sinir hücrelerinin ve böbrek hücrelerinin farklı kimyasal maddelere verdiği tepkiyi inceleyerek bu hücrelerin "anı depolayan genini" nasıl aktive ettiğini keşfetti.

Çocuklar için tatili eğlenceli hale getiren aktiviteler neler? | Veliler dikkat: Tatiller daha eğlenceli oluyor.. Çocuklar için tatili eğlenceli hale getiren aktiviteler neler? | Veliler dikkat: Tatiller daha eğlenceli oluyor..

Çalışma kapsamında, böbrek ve sinir doku hücreleri belli bir süre boyunca çeşitli kimyasal sinyallere maruz bırakıldı. Bu hücreler, bu sinyallere tepki olarak, beyin hücrelerinin anıları depolamak için benzer bir şekilde "anı depolayan geni" aktive etti. Hücrelere verilen kimyasal sinyaller sonucunda, hücreler parlayan bir protein üreterek bu tepkilerini gösterdi.

HAFIZA NASIL ÇALIŞIYOR?

Araştırmanın başyazarı Dr. Nikolay Kukushkin, çalışmanın öğrenme ve anı depolama süreçlerinin sadece beyinle sınırlı olmadığını, vücudun diğer hücrelerinin de bu işlevi yerine getirebileceğini ortaya koyduğunu belirtti. Kukushkin, "Bu keşif, hafızanın nasıl çalıştığını anlamamıza yardımcı olabilecek yeni bir bakış açısı sunuyor ve hafıza bozuklukları gibi sağlık sorunlarını tedavi etme konusunda yeni fırsatlar yaratıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: Sözcü