NASA erteledi! Mahsur kalan astronotlar için endişeli bekleyiş sürüyor NASA erteledi! Mahsur kalan astronotlar için endişeli bekleyiş sürüyor

Belçika Kraliyet Gözlemevi liderliğindeki bir ekip, toz haline getirilmiş kayalardan gelen tozun Dünya atmosferinde Güneş’i ve bitkilerin fotosentezini engellediğini belirledi.

Yeni modelleme, toz miktarının yaklaşık 2 bin gigaton olduğunu (Everest Dağı’nın ağırlığının 11 katını aştığını) ve atmosferde 15 yıl kadar kalarak dünya çapında bir nükleer kışa neden olduğunu gösterdi. 

Modellemede ortaya çıkan tabloda bitki örtüsü yok olacak, bu da bazı dinozorlar da dahil olmak üzere birçok otçul türün açlıktan ölmesine neden olacak ve canlıların yüzde 75’inin yok olmasıyla devam edecek kitlesel yok oluşu başlatacaktı.

Bilim insanları, Chicxulub Krateri’nin 1978’de keşfedilmesinden bu yana dinozorların yok oluşunun gizemini çözmek için çalışmalarına devam ediyorlar. Ancak jeolojik oluşum, devasa asteroitin dinozorları yok ettiği sonucunu çıkarmak için yeterli değil.

Son zamanlarda öne çıkan teori, asteroitin çarpmasıyla kükürtün gökyüzünü kapattığı ve dünyayı uzun, karanlık bir kışa sürüklerken herkesi öldürdüğü yönündeydi.

Araştırmacıların bulduğu parçacıklara dayanarak yayınlanan araştırmada bu teoriyi destekledi. Parçacıklar ABD’nin Kuzey Dakota eyaletindeki Tanis fosil bölgesinde bulundu.

Araştırmacılar, toz parçacıklarının 0,8 ila 8,0 mikrometre civarında olduğunu, yani atmosferde 15 yıla kadar kalabilecek büyüklükte olduğunu söyledi.

Kaynak: Sözcü