Bilim insanları, evde kullanım için tasarlanan bir cihazın, ilaç ve terapi tedavisine yanıt vermeyen depresyon hastaları üzerinde etkili olabileceğini ortaya koydu. "Yüzücü bonesi" şeklindeki bu yenilikçi cihaz, ağır depresyon tanısı almış 174 birey üzerinde gerçekleştirilen bir testle değerlendirildi.

Araştırmada, depresyon yaşayan kişilerin genellikle daha az aktif olan ve beynin karar verme mekanizmasıyla bağlantılı alanlarına zayıf elektrik akımları iletilen cihazın, 10 haftalık düzenli kullanım sonucunda depresif semptomlarda belirgin bir azalma sağladığı gözlemlendi.

Depresyon belirtileri yüzde 58 oranında azaldı

Çalışma, katılımcıların iki gruba ayrılmasıyla gerçekleştirildi. Tedavi grubundaki bireyler, cihazı ilk 3 hafta boyunca 30 dakikalık seanslar halinde toplamda 5 kez, ardından 7 hafta boyunca ise haftada 3 kez kullandı. Kontrol grubundaki hastalar ise yalnızca seansın başında kısa bir elektrik darbesi veren sahte bir kulaklık takarak aynı hissi yaşadılar.

Türkiye’nin terminatörü SAHA EXPO’da tanıtıldı: İşte ilk silahlı robot! Türkiye’nin terminatörü SAHA EXPO’da tanıtıldı: İşte ilk silahlı robot!

Sonuçlar, cihazı kullanan katılımcıların depresyon belirtilerinin kontrol grubuna göre yaklaşık %58 oranında daha fazla azaldığını ortaya koydu. Bilim insanları, bu cihazın standart tedavi yöntemlerine ve psikoterapiye yanıt vermeyen bireylerin üçte birinden fazlası için devrim niteliğinde bir çözüm olabileceğine dikkat çekti. Araştırmanın bulguları, "Nature Medicine" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA