EGEMEN SAYIN-EGE TELGRAF- Sağlıksız bir diyet, beyin için gerekli olan besin maddelerini eksik bırakabilir. Uzmanlar omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B vitaminleri gibi besin maddelerinin, beyin fonksiyonlarını desteklediğini aktarıyor ve Fast food ve işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin beyin sağlığını olumsuz etkileyebildiğini belirtiyor.

KALİTESİZ UYKU BEYİN SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Düzenli fiziksel aktivite, beyin sağlığını desteklediğini aktaran uzmanlar bu şekilde bilişsel işlevlerin iyileşebileceğini belirtiyor.  Uzmanlar hareketsiz bir yaşam tarzının, düşük enerji seviyelerine ve bilişsel gerilemeye yol açabildiğini de ekliyor. Uzmanlar yetersiz uyku veya kalitesiz uykunun konsantrasyon eksikliği, hafıza sorunları ve duygusal dengesizliklere neden olabileceğini aktarıyor ve iyi bir uyku düzeninin beyin sağlığını koruduğunun altını çiziyor. Yüksek şekerli gıdalar ve işlenmiş karbonhidratlar, beyin iltihabını artırabildiğini belirten uzmanlar bu durumun Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların riskini artırabildiğini ekliyor.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN STRESTEN UZAK DURULMALI

Uzmanlar kronik stresin, beyin sağlığını olumsuz etkilediğini ve anksiyete, depresyon ve bilişsel işlevlerde azalmaya neden olabileceğinin altını çiziyor. Uyuşturucu ve reçete dışı ilaçların kötüye kullanımının, beyin sağlığını tehlikeye attığını aktaran uzmanlar bağımlılığın her türlüsünün bilişsel işlevlerin bozulmasına neden olabileceğini belirtiyor. Uzmanlar sosyal izolasyonun, zihinsel sağlığı etkileyebildiğini ve depresyon riskini artırabildiğini aktarırken sosyal etkileşimlerin beyin için önemli olduğunun da altını çiziyor. Beyin egzersizleri yapmanın, zihinsel sağlığı desteklediğini aktaran uzmanlar Romen rakamları öğrenmek ve bulmaca çözmek gibi aktivitelerin beyin aktivitesini artırdığını söylüyor.

Editör: Memduh Güney