Sağlık

Bacak uzunluğu eşitsizliği toplumun yüzde 25'inde görülüyor

Ortopedist Dr. Ahmet Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin genellikle 1 santimetreye kadar farklarda fark edilmediğini, ancak 2 santimetreden fazla bir farkın aksama, sırt ağrısı ve eklem problemlerine neden olabileceğini belirtti

Abone Ol

Uzmanlar, bacak uzunluğu eşitsizliğinin toplumda yüzde 25 oranında görüldüğünü belirtti. Bacak uzunluğu eşitsizliği, bir bacağın diğerinden kısa olması durumunu ifade ediyor. Açıklamalarda bulunan uzman ortopedist Dr. Ahmet Kalkışım, bu durumun genellikle 1 santimetreye kadar olan farklarda fark edilmediğini ve vücut tarafından tolere edilebildiğini söyledi. Ancak 2 santimetreden fazla bir eşitsizlik, aksama, sırt ağrısı, kalça ve diz eklem problemleri gibi çeşitli sorunlara yol açabiliyor.

Dr. Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliklerinin doğuştan veya gelişimsel nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirterek, "Geçirilmiş kırıklar, kemikteki kitleler, kemik veya eklem enfeksiyonları, genetik nedenler ve sendromlar gibi birçok etken bu duruma neden olabilir" dedi.

Bacak uzunluğu eşitsizliğinin belirtileri arasında aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformiteleri ve eklem problemleri yer alıyor. Dr. Kalkışım, "Eşitsizlik miktarı ve yaşa bağlı olarak tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilir. Hafif eşitsizliklerde ayakkabı yükselticileri veya özel ortopedik ayakkabılar yeterli olabilirken, büyük eşitsizliklerde cerrahi tedavi gerekebilir" şeklinde konuştu.

Tedavi edilmediği takdirde, uzun dönem atlanmış bacak uzunluğu eşitsizliklerinin leğen kemiği, skolyoz (omurga deformitesi) ve eklem kireçlenmelerine neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Kalkışım, "Uygun tedavi ile vücudun kısalığa bağlı şekil bozuklukları kalıcı hale gelmeden düzeltilebilir" ifadelerini kullandı.