Hava koşullarının değişmesiyle birlikte atopik egzama şikayetlerinin arttığına dikkat çeken Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nevzat Mazmanoğlu, bu hastalığın kesin bir tedavisinin bulunmadığını vurguladı. "Hastalıkla yaşamayı öğrenmek gerekiyor," diyen Dr. Mazmanoğlu, alerjenlerden ve sentetik ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirtti.

Atopik dermatit, ciltte kuruma, kaşıntı ve pul pul dökülmelere neden olan bir hastalık olup, özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülmektedir. Dr. Mazmanoğlu, "Bu hastalık remisyon (iyileşme) ve alevlenme dönemleriyle seyreder ve genellikle alerjik hastalıklarla birlikte ortaya çıkar," dedi. Atopik dermatitin çocuklarda görülme sıklığının yüzde 10 ila 20, yetişkinlerde ise yüzde 1 ila 3 arasında olduğunu belirten uzman, son 20-30 yılda sanayi ülkelerinde bu oranın üç kat arttığını aktardı.

Kansızlık ve demir eksikliğine dikkat: Bu belirtileri hafife almayın! Kansızlık ve demir eksikliğine dikkat: Bu belirtileri hafife almayın!

Üç Ana Neden

Atopik dermatit şikayetlerinin alevlenmesinin üç ana nedeni olduğunu açıklayan Dr. Mazmanoğlu, "Kuruyan ciltler alerjenlere karşı daha hassastır. Ayrıca, belirli alerjenlere karşı aşırı bağışıklık tepkisi ve psikolojik etmenler de kaşıntı ve hassasiyete yol açabilir," dedi.

Çocuklarda Belirgin Belirtiler

Dr. Mazmanoğlu, atopik dermatitin genellikle dirsek içleri, diz arkaları, boyun ve yüz gibi bölgeleri etkilediğini belirtti. Bebeklerde, yanaklarda başlayan döküntülerin zamanla gövdeye yayıldığını ve bu durumun bebeklerin huzursuz olmasına neden olduğunu aktardı. "Anaokulu ve okul çağı çocuklarında hastalık genellikle 7 yaşına kadar düzelir. Yetişkinlerde ise hastalık çocukluktan devam edebilir veya sonradan alevlenebilir," diye ekledi.

Korunma Yöntemleri

Genetik faktörlerin de etkili olduğunu belirten Dr. Mazmanoğlu, ebeveynlerinde alerjik hastalık olan çocuklarda atopik egzama gelişme riskinin yüksek olduğunu vurguladı. "Bu çocuklar için en etkili korunma yöntemi, doğumdan itibaren sülfatsız sabun ve şampuan kullanmaktır," dedi. Ayrıca, sıcak ve soğuk suyla uzun süreli banyolardan kaçınılması gerektiğini de ifade etti.

Dr. Mazmanoğlu, atopik dermatitle ilgili kesin bir tedavi olmadığını, dolayısıyla bireysel tedavi yöntemlerinin önemli olduğunu belirtti. "Uzman bir dermatolog muayenesi şarttır ve öneriler dikkate alınmalıdır" dedi.

Son olarak, evdeki alerjenlerden kaçınmak için halı ve yastık gibi eşyaların kaldırılması, sık vakum yapılması ve pamuklu giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr. Mazmanoğlu, sağlıklı bir beslenme düzeninin de atopik egzama hastalarına fayda sağlayabileceğini vurguladı.

Kaynak: İHA