Güncel

Atatürk'ün tabutunu yapan marangozun çırağı, 50 yıl sonra mesleğe veda ediyor

Atatürk'ün tabutunu yapan usta Niko Magirus'un öğrencisi olan Ali İhsan Kalay, 50 yıllık marangozluk kariyerine yaşının ilerlemesi ve çırak bulamama nedeniyle veda ediyor. Kalay, siparişleri geri çevirmek zorunda kaldığını ve dükkanının geleceğinden endişe duyduğunu ifade ediyor.

Abone Ol

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün gül ağacından tabutunu yapan ustalardan Niko Magirus'un öğrencisi marangoz Ali İhsan Kalay (69), 50 yıllık mesleğini çırak bulamadığı ve artan yaşının getirdiği güçsüzlük nedeniyle bırakmak zorunda kalıyor. Kalay, "Siparişler hala geliyor, ancak geri çevirmek zorundayım. Yapacak gücüm kalmadı. 70 metrekarelik dükkanımda işim bittiğinde ne olacak bilmiyorum," dedi.

İSTANBUL'DAN ANTALYA'YA UZANAN BİR KARİYER

Antalya'da yaşayan Ali İhsan Kalay, askerden döndükten sonra İstanbul'da bir marangozun yanında çalışmaya başladı. Ustası Niko Magirus'un Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gül ağacından tabutunu yapan ustalardan biri olduğunu öğrenen Kalay, el oyması işçiliğiyle bu mesleği yapmaya karar verdi. İki yıl boyunca ustasından mesleğin inceliklerini öğrenen Kalay, Antalya'ya döndü ve burada arkadaşlarıyla ortak bir dükkan açtı.

EL İŞÇİLİĞİNİN İNCE DETAYLARI

Ham halde marangozhaneye getirdiği ağaçları siparişe göre kesip şekillendiren Kalay, mobilyanın ince işçiliğini ise kendi tasarımlarına göre el oymacılığıyla gerçekleştiriyor. 50 yıldır el yapımı mobilya işiyle geçimini sağlayan Kalay, yıllar boyunca birçok çırak, kalfa ve usta yetiştirdi. Ancak son dönemde yalnız kaldı ve yaşının ilerlemesi nedeniyle sipariş sayısını azaltmak zorunda kaldı. Her sabah aynı disiplinle 70 metrekarelik dükkanının kepenklerini erkenden açan Kalay, geçmişteki yoğun günlerini özlemle anıyor.

ÇIRAK GELMİYOR ARTIK

Son beş yılda çırak bulmakta zorlandığını belirten Kalay, eğitimini tamamlayan herkesin masa başı işlere yöneldiğini, zanaatkarlığa önem vermediğini söyledi. "Yaşlandık, gücümü kaybettim," diyen Kalay, "5-6 kişi yetiştirdim ama onlar da mesleği bıraktı. Maaşlı işlere yöneldiler. Çırak gelmiyor artık. Herkes masa başı iş istiyor" diye konuştu.

Mesleğin çok ince ve teknik bir iş olduğunu ifade eden Kalay, bir çırak usta olduktan sonra rahat bir yaşam sağlayacak kadar kazanç elde edebileceğini belirtti. "Siparişler hala geliyor ama geri çevirmek zorundayım. Yapacak gücüm kalmadı. 70 metrekarelik dükkanımda işim bittiğinde ne olacak bilmiyorum. Çok üzülüyorum. Burayı devam ettiren olsa ne güzel olur, bu meslek ölmezdi," dedi. Ayrıca, müşterilerin artık fabrikasyon ürünleri tercih ettiğini ve bazı siparişlerin oyma işinin bir aydan fazla sürdüğünü kaydetti.