Memduh Güney/EGE TELGRAF-Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre yurt dışına göç oranı yüzde 53 arttı. Göç edenlerin yüzde 15’i 25-29 yaş grubunda olurken yüzde 12,7 ile 20-24 yaş grubu da ikinci sırada yer alıyor. Üniversiteyi yurt dışında okumak isteyen gençlerin sayısı da her geçen gün artarken yurt dışı eğitim fuarlarını her yıl 100 binden fazla genç ziyaret ediyor.

“Yeni eğitim yılı büyük sorunlarla başladı” diyen CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, öğrencilerin en büyük sorununun barınma olduğunun altını çizdi. Arslan, “Eskiden iki ya da üç öğrenci bir araya gelerek ev tutabilirdi artık o bile mümkün değil. Bizleri arayan on kişiden yarısı yurt bulamayan öğrencilerle ilgili. Barınamayan öğrenciler de kayıt siliyor. Özel yurtları tercih edenlerde fahiş fiyatlarla karşı karşıya. Devletin bakış açısını değiştirip bir an önce öğrenci sayısı kadar yurt inşa etmeli. Bu iktidar yurt yapmayı seven bir iktidar değil. Gençleri tarikat ve cemaat yurtlarına mahkum eden bir anlayışa sahip. Geleceğimiz olan gençlerimizi tarikat ve cemaatlerin kucağına itiyorlar. Türkiye’nin dört bir yanına inşaat yapmakla övünen iktidarın bir an önce bu yurtları da yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

V E L İ İ İ İ İ

Manisa’da korkunç kaza yaşandı! Tarım işçilerini taşıyan traktör devrildi! Manisa’da korkunç kaza yaşandı! Tarım işçilerini taşıyan traktör devrildi!

BEKA SORUNU BU”

Gelecek kaygısından dolayı gençlerin eğitim için ya da eğitimden sonra yurt dışını tercih ettiğini söyleyen Arslan, “Asıl beka sorunu gençlerin ülkeyi terk etmesi. Ülkeyi yöneten ‘Gitmek isteyen gitsin’ anlayışına sahip. Gençlerimizin birçoğu zihninde bavullarını toplamış durumda. Bu bir beka sorunu ve kanamanın durdurulması lazım. Ülkeyi terk etme fikri gençlerimizin zihninden çıkarmalıyız. Onların isteklerine uygun ekonomik düzeni inşa etmemiz lazım ki gençlerimiz burada kalsın geleceğimiz buradan gitmesin. Onları dinleyip iyi anlamız lazım” dedi.

KURUMLAR BOŞALTILDI”

Devlet, eğitim kurumlarının altını boşaltıyor” diyen Veli Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat da, “Anaokulundan başlayarak üniversite sınavına meslek edinmek için giren gençlerimiz aldığı eğitim kalitesizleştiriliyor. Bugün zorunlu eğitim düzeyinde seçmeli derslerin tamamı din eğitimiyle ilgili. Hijyen koşullarından tutun okulların fiziksel donanımına kadar her noktada eksikler var. Veliler bu yüzden çocuklarını özel okullarına gönderiyor. İş bulma ihtimalinin yüksek olduğu üniversite bölümlerine giden öğrenciler genelde özel okul çıkışlı. Ancak onlarda asgari ücretin biraz üzerinde maaşlarla iş hayatına giriş yapıyorlar. Gençler TIR şoförlüğünden tutun benzin istasyonunda pompacılığa kadar her işi yaparım düşüncesiyle ülkeden gitmeyi tercih ediyor. Akademik anlamda başarılı olanlar zaten valizlerini topladı bile” ifadelerini kullandı.

DOKTOR BULAMAYACAĞIZ”

Tıp fakültesi öğrencileri artık Almanca çalışıyor” diyen Kalafat, “Eskiden uzmanlık sınavına hazırlanan doktor adayları şimdi hangi yabancı dili öğrensem derdinde. Bugün bakıldığında sistem bir şekilde dönüyor ancak yirmi sene sonra kolumuz kırıldığında tedavi edecek alçıya alacak doktor bulamayacağız. Sistem ülkeyi eğitimsiz bırakmak için tüm hızıyla çalışıyor. Çocuklarımız geleceklerin yurt dışında görüyorlar” diye konuştu.

HER SENE ARTIYOR”

Gençlerin eğitim ve kariyer olarak yurtdışını tercih etmesinin başlıca iki sebebi olduğunu söyleyen Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi Eski Başkanı Ümit Akıncı, “Ekonomi ve ekonomiye bağlı olarak günlük olarak değişen siyasi iklim gençlerin kaçma sebebi. Bu ikisinde gözle görülür bir düzelme olmadığı için bu kaçış her sene artıyor. İyileşme yönünde bir beklenti oluşsa bu durum düzelebilir ancak böyle bir beklenti bile kalmadı” dedi.

ÇABA GÖSTERİYORLAR”

Çok küçük bir kesimin elinde direkt yurtdışına gidip eğitim alma şansı var” diyen Akıncı, “Gençler önce yabancı dil kurslarına gidiyor. Sonra işe girip para kazanmaya başlıyor ardından yurt dışında hem okuyup hem çalışma imkanları araştırıp kendine imkan yaratmaya çalışıyor. Gençlerimiz ülkeden giderken bu çabaları gösteriyor ve geleceğini orada kurma hedefiyle yola çıkıyor” diye konuştu.

İFADE ALANI YOK”

Akıncı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “81 ilde üniversitemiz var” söylemiyle ilgili olarak da “Üniversite var ama niteliği düşük. Kampüsler artık teknik bilgilerin alınıp gidildiği bir yere dönüştü ama bunda bile düşüş var. Gençlerin kendilerini ifade edebilecek alanları kalmadı. Köklü üniversiteler bile bu aşınmaya maruz kalıyor. Açılan akademik kadroların nitelik olarak hangi seviyede olduğu aşikar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: EGE TELGRAF