3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında, aşılamanın önemini vurgulayan Doç. Dr. Gonca Keskindemirci, aşılamanın modern tıbbın en önemli buluşlarından biri olduğunu belirtti. Keskindemirci, “Aşılar, çocukları hastalıklardan koruyarak ölümleri önlemede kritik rol oynar,” diyerek, aşıların toplumsal sağlığı nasıl etkilediğine dair detaylı bilgiler paylaştı.
Aşılamanın Erken Yaşta Yapılmasının Önemi
Doç. Dr. Keskindemirci, aşılamanın mümkün olan en erken yaşta yapılmasının hayati önem taşıdığını ifade ederek, Türkiye’de doğumdan itibaren Hepatit B aşısıyla aşılamaya başlandığını vurguladı. Çocuklar ve yaşlıların toplumdaki en kırılgan gruplar olduğunu belirten Keskindemirci, bu nedenle erken yaşta aşılama uygulamalarının kritik olduğunu söyledi.
Ücretsiz Aşı Programları ve Türkiye'deki Başarılar
Keskindemirci, Türkiye’de sağlık kuruluşlarında aşıların takvimine uygun olarak ücretsiz yapıldığını ve 13 farklı antijen/mikroorganizmaya karşı koruma sağlandığını aktardı. Aşılanma oranlarının yüksek olması sayesinde aşıyla korunabilir hastalıkların görülme sıklığında belirgin bir düşüş yaşandığını belirtti.
Aşı Reddinin Tehdit Edici Boyutları
Dünya Sağlık Örgütü'nün aşı reddini gelecekteki 10 büyük tehditten biri olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Keskindemirci, aşı reddinin toplum sağlığı için oluşturduğu riske işaret etti. Aşı kararsızlarının bilimsel kanıtlarla ikna edilmesi gerektiğini belirten Keskindemirci, toplumsal bağışıklığın korunması için toplumun en az yüzde 97’sinin aşılanması gerektiğini vurguladı.
Toplum Sağlığının Korunmasında Aşıların Önemi
Doç. Dr. Keskindemirci, aşıların sadece bireysel değil, toplumsal sağlık üzerinde de büyük etkileri olduğunu belirtti. Özellikle kızamık gibi yüksek bulaşıcılığa sahip hastalıkların yayılmasını engellemek için yüksek aşılama oranlarının sağlanması gerektiğini söyledi. Aşılamanın, toplum sağlığını korumak ve enfeksiyonların yayılmasını engellemek adına kritik olduğunu vurguladı.