Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla artrit hastalığı hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Dr. Ertaş, artritin yalnızca eklemlerde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir durum olduğunu belirterek, “Artrit tek başına bir hastalık değildir. Kronik romatizmal hastalıkların bir belirtisi olabileceği gibi grip, Covid-19 ve diğer enfeksiyonlar sonrasında da geçici olarak gelişebilir” dedi.

Artrit2

Artritin tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlar bırakabileceğine dikkat çeken Dr. Ertaş, “Artritlerin uzun süre tedavi edilmemesi, hastalarda ciddi kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle farkındalık artırmak, erken teşhis oranlarını yükseltmek ve kalıcı hasarları önlemek büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Ayrıca, artritin sadece kas iskelet sistemiyle sınırlı kalmadığını ifade eden Dr. Ertaş, “Romatizmal hastalıkların etkileri damarları etkileyen vaskülitler, böbrek, cilt ve tükürük bezlerini etkileyen sistemik lupus ve Sjögren sendromu gibi daha geniş bir yelpazeye yayılabilir. Bu hastalıkların ilk başvuru şikayeti genellikle artrit olur ve bu durum, hastaların yaşam kalitelerini etkileyebilir” dedi.

Artrit3

İzmir Çiğli Hastanesi'ne "Anne Dostu" unvanı İzmir Çiğli Hastanesi'ne "Anne Dostu" unvanı

Özellikle öğrencilerin okuldan uzak kalmaları veya çalışanların iş gücünü kaybetmelerinin istenmeyen sonuçlar olduğunu vurgulayan Dr. Ertaş, “Artrit veya romatizmal hastalıklarla karşılaşan hastalar, tanı koymak için öykü alınması, tahlil ve görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerektiğini bilmelidir. Doğru teşhis ve tedavi ile hastaların yaşam kalitelerini bozmadan, kalıcı hasar oluşmadan tedavi imkanı vardır” diye ekledi.

Kaynak: İHA