Yaşam

Aronya meyvesinden boya üretimi: Geleneksel el sanatlarına doğal boya

Aronya meyvesinden elde edilen doğal boyalarla renklendirilen ipliklerle halı ve kilim üretiliyor. Akçaabat Belediyesi'nin desteğiyle, 20 kadın geleneksel el sanatlarını yaşatırken, yerel tarımı da destekliyor.

Abone Ol

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde, aronya meyvesinden elde edilen doğal boya ile renklendirilen iplerle el yapımı halı ve kilimler üretiliyor. Akçaabat Belediyesi tarafından başlatılan projeyle, yerel kadınlar, bu organik boyalarla dokudukları halı ve kilimlerle geleneksel el sanatlarını yaşatırken, aynı zamanda yerel tarımı destekliyorlar.

“DOKUMA EVİ”

Aronya bitkisi, doğal yöntemlerle boyaya dönüştürülüp, belediyeye ait "Hanımlar Kültürevi Yöresel Halı Dokuma ve Satış Yeri"nde saf koyun ipleriyle buluşturuluyor. 20 kadın, titizlikle ipleri işleyip halı ve kilimlere dönüştürüyor. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, ziyaret ettiği dokuma evinde usta öğretici ve kursiyerlerle bir araya gelerek, emeklerinden dolayı teşekkür etti. Ekim, bu sürecin geleneksel halı dokuma sanatını yaşatarak gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağladığını belirtti.

“DOĞAL ÜRÜNLER”

Aronya meyvesinin üretimi Akçaabat'ta giderek yaygınlaşıyor. Belediye Başkanı Ekim, ilçede aronya üretiminin 200-250 dönüm alana yayıldığını ve yıllık 7-8 bin ton üretim hedeflediklerini açıkladı. Bununla birlikte, "Akçahasat" markası altında üretilen aronya ürünleriyle desteklenen halı üretimi, hem şehrin ekonomik yapısına hem de kadınların ekonomik bağımsızlığına katkı sağlıyor. Ayrıca, bu proje sayesinde, kimyasal içermeyen tamamen doğal ürünlerle yapılan halı ve kilimlerin pazarlanması hedefleniyor.