Ekonomi

‘Ara değil aranan eleman yetişiyor’

Özel Zülfü- Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilere endüstriyel otomasyon, elektrik-elektronik, makine ve tasarım, metal teknoloji alanlarında eğitim veriyor

Abone Ol

İrem KAYA/EGE TELGRAF- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen "Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Eylemi Planı” çerçevesinde 2020 yılında bu yana eğitim veren Özel Zülfü- Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, piyasadaki nitelikli çalışan açığını kapatmayı hedefliyor. KOSBİ’nin destek verdiği okuldan mezun olan öğrenciler, hem nitelikli eğitim alıyor hem de Organize ‘Sanayi Bölgeleri’nde çalışma imkanı buluyor. Çatıya kurulan güneş panelleriyle de okulun elektrik ihtiyacını karşıladıklarını anlatan okul müdürü Nuray Ardıç, “Ara değil aranan eleman yetiştiriyoruz” ifadesini kullandı. 

“CİNSİYETİ OLMAZ”

2019-2020 eğitim öğretim hayatına başlayan Özel Zülfü- Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında açıklamalarda bulunan okul müdürü Nuray Ardıç, “Okulumuz hayırsever iş insanı Ali Rıza Çelik tarafından Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ne meslek lisesi açmak üzere bağışlandı. Okulumuzun diğer atölye donanımları, makine ihtiyaçları da hayırsever iş insanlarının katkılarıyla tedarik edildi. Okulumuzda 4 alan 5 dal ve 2 farklı program devam ediyor. Teknik programımızda endüstriyel otomasyon, elektrik-elektronik, makine ve tasarım eğitimi veriliyor. 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle de okulumuzda 469 öğrenci arasında 78 tanesi kız öğrenci eğitim alıyor. Metal bölümümüzde 14 kız öğrencimizin olmasını gururla paylaşıyoruz. Okulumuzda “Mesleklerin cinsiyeti olmaz” vizyonuyla devam edip öğrenci sayısını da artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız” dedi. 

“MEZUN OLUR OLMAZ”

“Okulun tüm giderleri Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanıyor” diye belirten Ardıç, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitimi destekleme çalışmaları kapsamında da öğrenci başı bir katkı payı ödeniyor. Okulumuz, LGS puanları ile ön kayıt sistemi sonrası en yüksek puanlı öğrenciden başlayarak 135 öğrenci alıyor. Öğrencilerimizin tüm eğitim giderleri, servis ve yemek de dahil olmak üzere Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanıyor. Mesleki eğitimdeki niteliklerini artırmaya yönelik disiplinler arası ders işleme metotlarını kullanıyoruz. Proje temelli bir okuluz. Öğrenciler, projelerini bilim festivallerinde sergileme fırsatı buluyor. Mezun olacak öğrencilerimiz, yurt dışında çalışma olanağı sağlayan mesleki yeterlilik belgesi (EUROPASS) alıyor. Öğrencilerimize, ara değil, aranan eleman diyoruz. Sanayilerde ihtiyaç duyulan bölümlerden mezun oluyorlar. Bu nedenle de elindeki diploma ile iş bulamama imkanı yok. Haftada 3 gün staja giderek mezun olur olmaz firmalarda işe başlayabiliyorlar. Teknik eleman yetiştiriyoruz” diye ifade etti. 

“GELİR ELDE EDİYORUZ”

Ardıç, “Elektriğimizi, 4 yıldır okulumuzun çatısında olan güneş panelleriyle sağlıyoruz. Tüm elektrik ihtiyacı buradan karşılanıyor. Kalan fazla elektriği de sanayideki firmalara satarak gelir elde ediyoruz. Kendi kendini iki yılda finanse etmiş bir sistem. Hem temiz enerji hem de maliyet açısından okulumuza katkı sağlıyor. Öğrencilere, geleceğin mühendislerine kendi okullarında böyle bir sistem göstermiş oluyoruz” diye konuştu.