Sağlık

Alzheimer riskinden yaşam boyu öğrenme ile korunun

Türkiye ve dünyada yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının görülme sıklığı da yükseliyor

Abone Ol

Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ceyda Hayretdağ, yaşam boyunca yeni şeyler öğrenmenin Alzheimer’dan korunmada etkili olabileceğini belirtiyor. Dr. Hayretdağ, "Okuma, yazma, bulmaca çözme, tiyatroya gitme, oyun oynama ve sosyal projelere katılma gibi aktivitelerle beyni sürekli aktif tutmak, Alzheimer hastalığının gelişme riskini azaltabilir" diyor.

Türkiye’de 65 yaş üstü her 100 kişiden 8'inde, 85 yaş üstü her 100 kişiden ise 47'sinde Alzheimer hastalığının görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Hayretdağ, ilerleyen yıllarda bu oranın artabileceğini vurguluyor. Alzheimer hastalığının genellikle seçici hafıza bozuklukları ile başladığını ve zamanla ilerleyerek yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürdüğünü belirtiyor.

Kişilik Değişikliklerine Yol Açıyor

Alzheimer hastalığının kişilik ve davranış değişikliklerine de neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Hayretdağ, hastalarda hafıza kaybı, mekânsal farkındalıkta azalma, yeni bilgileri hatırlama zorluğu ve kelime bulmada güçlük gibi semptomların görüldüğünü ifade ediyor. Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmesinin zorlaştığını, plan yapma ve organizasyon becerilerinin bozulduğunu belirtiyor. Alzheimer’ın beyindeki değişikliklerin, semptomlar ortaya çıkmadan çok önce başladığını ifade eden Uzm. Dr. Hayretdağ, "Beyinde tau ve beta-amiloid adı verilen anormal protein birikimleri oluşur. Bu birikimlerle birlikte beyin korteksinde ve diğer beyin bölgelerinde hücre kaybı yaşanır. Zamanla bu hasar ciddi semptomlara yol açar" şeklinde açıklıyor.