Senaryo gereği alışveriş merkezinde patates cipsi yiyen bir vatandaşın soluk borusuna yemek kaçtı. Bu durumda, AVM’de bulunan vatandaşlar Heimlich manevrası uygulayarak yardım etmeye çalıştı. Olayın sosyal deney olduğu anlaşıldığında, katılımcılar hem rahatladı hem de sosyal deneyin amacını takdirle karşıladı.

İlk Müdahale ve Eğitimler

Hava trafiği kümülonimbus bulutlarına takıldı | İstanbul Havalimanı'nda uçaklar tur attı Hava trafiği kümülonimbus bulutlarına takıldı | İstanbul Havalimanı'nda uçaklar tur attı

İnebolu ilçesinde itfaiye eri olarak görev yapan Ahmet Kara, Heimlich manevrasını uygulayanlardan biriydi. Kara, olayın sosyal deney olduğunu öğrendiğinde önce şaşırsa da, bu tür bilgilerin önemini vurguladı. Kara, "Heimlich manevrası basit bir uygulama ama hayat kurtarıcı. Herkesin bu bilgiyi öğrenmesi çok önemli," dedi. Uğur Doğan ise, olayın sosyal deney olduğunu öğrendiğinde rahatladı ve ilk yardım bilincinin önemine dikkat çekti. Mustafa Özkan Çakıroğlu ise, olayın gerçekçiliği nedeniyle endişelendiğini, ancak sonrasında farkındalığın arttığını belirtti.

Heimlich Manevrası ve İlk Yardım Eğitimi

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, Heimlich manevrasının uygulanma şeklini detaylandırdı. Heimlich manevrasının, hava yoluna yabancı cisim kaçtığında uygulanabilecek etkili bir yöntem olduğunu, öksürme refleksi ile başarı sağlanamıyorsa devreye girdiğini ifade etti.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ise, bu tür sosyal deneylerin toplumsal bilinçlenmeye katkıda bulunduğunu belirtti. İlk yardım eğitiminin yaygınlaşması ile toplumsal alanlarda daha fazla hayat kurtarılabileceğini vurguladı. Bu sosyal deney, Kastamonu'da halkın ilk yardım bilgilerini artırma ve acil durumlarda nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda farkındalık oluşturma amacı taşıdı. Bu tür etkinliklerin devam edeceği ve toplumsal bilinçlenmenin artırılacağı belirtildi.

Kaynak: İHA