Dünya

Alibaba'dan büyük adım: Perakende yatırımını satıyor

Alibaba, yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak büyük mağaza zinciri Intime’ı Çinli Youngor grubuna satmaya karar verdi

Abone Ol

Çinli e-ticaret devi Alibaba, yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak büyük mağaza zinciri Intime’ı satışa çıkarıyor. Alibaba'nın sahibi olduğu South China Morning Post gazetesinin haberine göre, bu satış, Çinli tekstil ve hazır giyim grubu Youngor’a yapılacak. Tarafların, bu hafta içinde satışa dair resmi açıklamayı yapması bekleniyor.

ALIBABA'NIN 2017'DE SATIN ALDIĞI INTIME

Alibaba, Intime’ı 2017 yılında 2,5 milyar dolara satın almıştı. O dönemde, şirketin çevrim içi ve perakende alışveriş kanallarını birleştirme stratejisinin bir parçası olarak bu satın alma gerçekleştirilmişti. Intime, Çin ana karasında büyük bir mağaza zinciri olarak faaliyet gösteriyor ve Alibaba'nın perakende sektöründeki önemli yatırımlarından biri olarak kabul ediliyordu.

PERAKENDE DIŞI VARLIKLAR ELDEN ÇIKARILIYOR

Son birkaç yıldır Alibaba, teknolojiye dayalı çekirdek iş kollarına odaklanma stratejisi izliyor. Bu doğrultuda, şirketin e-ticaret ve teknoloji sektörü dışındaki varlıklarını elden çıkarma yoluna gitmesi, yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak görülüyor. Intime’ın satışı da bu stratejinin bir yansıması olarak dikkat çekiyor.

ALIBABA’NIN YENİ YAPILANMA PLANI

Alibaba, Mart 2023’te, şirketin çatı holdingden bağımsız faaliyet gösterecek 6 iş grubuna bölündüğünü duyurmuştu. Bu yeni yapılanma, her bir iş grubunun bağımsız olarak faaliyet göstermesini, kendi finansman kaynaklarını yaratmasını ve rekabet konusunda kendi yolunu çizmesini hedefliyor. Şirketin e-ticaret platformları Taobao-Tmall, bulut bilişim hizmetleri sağlayıcısı Cloud Intelligence, lojistik hizmetleri sağlayıcısı Cainiao Smart Logistics, dijital iş çözümleri alanında faaliyet gösteren Global Digital Business, yerel teknoloji hizmetleri sağlayıcısı Local Services ve medya ile eğlence sektöründeki Digital Media and Entertainment grupları bağımsız şirketler olarak yönetilecek.

Yeni yapılanma ile Alibaba, her bir iş grubunun piyasada bağımsız bir varlık göstererek, rekabet gücünü artırmayı ve gerekirse halka arz gibi finansman seçenekleri yaratmayı hedefliyor. Bu tür yeniden yapılanma hamlelerinin Alibaba'nın gelecekteki büyüme stratejilerine önemli katkı sağlayacağı düşünülüyor.