Çin, 16 Aralık 2024’te, Alçak Yer Yörüngesi'nde kuracağı Guovang takımuydu ağının parçası olacak ilk uydularını uzaya gönderdi. Fırlatma, Haynan Adası’ndaki Vınçang Uzay Merkezi'nden yapıldı ve Long March-5B roketiyle gerçekleştirildi. Fırlatılan uydular, planlanan yörüngelerine yerleşerek görevlerine başladı.

KKTC’de İklim Değişikliği Zirvesi: Akdeniz'in geleceği konuşuluyor KKTC’de İklim Değişikliği Zirvesi: Akdeniz'in geleceği konuşuluyor

ÇİN’İN GLOBAL UYDU İNTERNET AĞI HEDEFİ

Guovang, Çin'in dünya çapında bir uydu internet ağı kurma amacını taşıyan büyük bir projedir. Adı, "ulusal ağ" anlamına gelen Guovang, ilk kez 2020’de Çin’in Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne (ITU) başvurusu ile duyurulmuştu. Bu proje, Çin'in ABD’nin SpaceX şirketinin Starlink uydu ağına rakip olmayı hedeflediği bir adım olarak önem kazanıyor. Çin Uydu Ağı Grubu Şirketi tarafından yürütülen proje, 13 bin uydunun Alçak Yer Yörüngesi'ne yerleştirilmesini öngörüyor.

Uyduların fırlatıldığı Long March-5B roketi, Çin’in en güçlü taşıma roketlerinden biridir. Bu görev, Long March roket serisinin 552’nci başarılı taşıma görevi olarak kayıtlara geçti. Fırlatma, Çin’in uzay teknolojilerindeki yetkinliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

2035’E KADAR 6.500 UYDU YERLEŞTİRİLECEK

Guovang projesinin başarıya ulaşabilmesi için büyük bir zaman planlaması yapılmış durumda. Çin’in hedefi, 2029 yılına kadar ağın yüzde 10'unu, yani yaklaşık 1300 uydusunu yörüngeye yerleştirmek. Bu oranın 2035 yılına kadar yüzde 50'ye çıkarılması planlanıyor, yani 6.500 uydu daha Alçak Yer Yörüngesi’ne yerleştirilecek.

BİR DİĞER MEGA TAKIMUYDU AĞI PROJESİ

Guovang dışında, Çin’in başka bir büyük uydu projesi de bulunuyor. "Çienfan" adı verilen bu proje, Uzay Yelkeni olarak da biliniyor. Şanghay Spacecom Uydu Teknolojisi Şirketi tarafından geliştirilen bu mega takımuydu ağı, 14 bin geniş bant internet uydusundan oluşacak. Çienfan projesinin ilk uyduları, 2024 yılı içinde sırasıyla 6 Ağustos, 15 Ekim ve 5 Aralık’ta uzaya gönderilmişti.

UZAY ENKAZI TARTIŞMALARI

Çin’in bu projeleri, Alçak Yer Yörüngesi'nde potansiyel sıkışıklıklara ve uzay enkazı problemlerine yol açabileceği için tartışmalara neden oluyor. Uyduların uzun vadeli kullanımının ardından, ömürlerini tamamlayan bu uyduların enkaza dönüşmesi, bu tür projelerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olarak öne çıkıyor.

Kaynak: AA