Kazakistan, bağımsızlığının 33. yılını kutluyor. 16 Aralık 1991'de Kazakistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını ilan etti ve bu tarihi adım, ülkenin geleceğini şekillendirdi. Yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 9. ülkesi olan Kazakistan, aynı zamanda Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) en geniş topraklara sahip üyesi olarak dikkat çekiyor.

Beşar Esad’dan ilk açıklama: 8 Aralık’a kadar… Beşar Esad’dan ilk açıklama: 8 Aralık’a kadar…

Kazakistan3

‘ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDEN BİRİ’

Yaklaşık 70 yıl Sovyetler Birliği'nin parçası olan Kazakistan, 1991'de egemenliğini ilan eden 15 cumhuriyetten biri oldu. Bağımsızlık sonrası, 2 milyon 724 bin 902 kilometrekarelik geniş topraklarıyla Kazakistan, zengin yer altı kaynakları ve stratejik konumu ile bölgenin önde gelen ülkelerinden biri haline geldi. Dünyada en büyük 4. kitle imha silahı cephanesinin bulunduğu Semipalatinsk Nükleer Test Sahası'nı kapatarak "nükleer silahsızlanmayı" yaygınlaştırmaya yönelik girişimleriyle de dikkat çekti.

‘DİPLOMATİK MERKEZ OLMA YOLUNDA’

Kazakistan’ın başkenti Astana (şimdiki adıyla Nur-Sultan), bölgesel ve küresel barış için önemli bir diplomatik merkez olma yolunda ilerliyor. Ülke, Suriye krizine çözüm bulmaya yönelik Astana görüşmeleri ve dinler arası diyalog için düzenlenen Semavi ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Kazakistan’ın ekonomi politikası, yer altı kaynaklarının verimli kullanımı ile dikkat çekiyor. Ülke, dünyanın en büyük ham uranyum üreticisi olup, Avrupa Birliği'nin ihtiyaç duyduğu kritik ham maddelerin çoğunu sağlıyor. Son yıllarda yabancı yatırımlarda büyük artış yaşanan Kazakistan, bağımsızlığından bu yana 441 milyar dolar değerinde yabancı yatırım çekmeyi başarmıştır.

Kazakistan2

‘İLİŞKİLER GÜÇLENİYOR’

Kazakistan’ın bağımsızlık yolunda en büyük destekçilerinden biri olan Türkiye, Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olarak tarihe geçti. Türkiye ile Kazakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 32. yılı kutlanırken, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 30 milyon dolardan 10 milyar dolara kadar yükseldi. Ayrıca, Kazakistan, Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Akademisi (TWESCO) ve Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA) gibi önemli ortak kurumların kuruluşuna öncülük etti.

Kazakistan’ın Türkiye ile ilişkileri "genişletilmiş stratejik ortaklık" seviyesine ulaşmış durumda. Türkiye, Kazakistan’ın en çok dış ticaret yaptığı 5. ülke olup, son yıllarda Kazakistan'daki yatırımlarını önemli ölçüde artırmıştır. Ülkede 3 binden fazla Türk sermayeli şirket faaliyet göstermektedir ve Türkiye ile Kazakistan arasında düzenli olarak 80'den fazla uçuş gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: AA