Sağlık

Akıllı ilaçlar yan etkileri azaltıyor mu?

Selçuk Üniversitesi, mevcut antikanser ilaçlarının yan etkilerini azaltmayı hedefleyen bir projeyle Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı.

Abone Ol

Selçuk Üniversitesi, kanser tedavisine yönelik hazırladığı bir projeyle önemli bir başarıya imza attı. Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz liderliğindeki ekip, antikanser ilaçlarının hedeflenmesi ve yan etkilerin azaltılması amacıyla hazırlanan projeyi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazandı.

Proje ile Kanser İlaçlarının Etkisi Artırılacak

“Floresans Hyaluronik Asit-Kaliks[4]Aren Türevlerinin Sentezi, Altın Nanopartiküllere İmmobilizasyonu, Farklı Antikanser Ajanların Taşınmasında Kullanılması ve Antiproliferatif Özelliklerinin İncelenmesi” başlıklı projede, yeni bir kanser ilacı geliştirmek yerine mevcut antikanser ilaçlarının daha hedefli hale getirilmesi amaçlanıyor. Prof. Dr. Yılmaz, “Yaklaşık 25 yıldır nano kapsüller üzerine çalışıyoruz. İlaçları bu nano sepetlere yükleyerek hedeflerine ulaştırmayı planlıyoruz. Hyaluronik asidi kullanarak, ilaçları sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerine yönlendireceğiz” dedi.

Daha Hızlı ve Etkili Sonuçlar Bekleniyor

Projede, mevcut antikanser ilaçlarının hedeflenmesi sayesinde, yeni bir ilacın sentezlenmesine kıyasla çok daha kısa sürede sonuç almayı umduklarını belirten Yılmaz, “Yeni bir ilaç sentezlemek 5-6 yıl alırken, biz mevcut ilaçları daha etkili hale getirerek bu süreyi kısaltmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Projeye olan inancını vurgulayan Yılmaz, kanserin dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını hatırlatarak, bu hastalığa yakalananlara katkıda bulunmanın büyük bir mutluluk kaynağı olacağını dile getirdi.

Deneyler ve Klinik Çalışmalar Planlanıyor

Proje çerçevesinde sentezlenecek bileşiklerin biyolojik aktiviteleri ise Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Öztürk tarafından gerçekleştirilecek. Yılmaz, kanser hücre kültürü çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra hayvan deneyleri ve klinik faz denemelerine geçmeyi planladıklarını açıkladı.