Aile Hekimliği Uzmanı Uzm. Dr. Elif Pala Gün, akciğer kanserinin yüksek görülme sıklığı ve tedavi süreçlerinin zorlukları nedeniyle ciddi bir sağlık sorunu oluşturduğunu belirtti. 1-30 Kasım tarihleri arasında kutlanan Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Dr. Gün, akciğer kanserinin dünyada erkeklerde birinci, kadınlarda ise üçüncü sırada yer aldığını ve Türkiye’de de benzer bir sıralama ile erkeklerde birinci, kadınlarda ise beşinci sırada olduğunu vurguladı.
Akciğer Kanseri, Sağlık Sistemi Üzerinde Ağır Bir Yük Oluşturuyor
Uzm. Dr. Elif Pala Gün, akciğer kanserinin hem Türkiye'de hem de dünya genelinde büyük bir sağlık yükü oluşturduğunu ifade etti. Yüksek tedavi maliyetleri, ek sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyaç ve hastalıkla ilgili kompleks süreçler nedeniyle akciğer kanserinin toplum sağlığı açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Dr. Gün, “Akciğer kanserinin görülme sıklığı ve tedavi gereksinimleri göz önüne alındığında, bu hastalık hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir sağlık yükü oluşturuyor” diye konuştu.
Dr. Gün, akciğer kanserinin önlenmesinde en etkili yöntemin tütün ve tütün ürünleriyle mücadele etmek olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, akciğer kanserinin yüzde 90'ının tütün kullanımına bağlı olarak geliştiğini söyleyen Dr. Gün, bu nedenle sigara içmenin ve tütün ürünlerinin kullanımının engellenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sigara Bırakma Tedavileri ve Başarı Oranı
Erzincan’da sigara bırakma polikliniğiyle tütün tüketimini sonlandırmak isteyen kişilere hizmet verdiklerini belirten Uzm. Dr. Elif Pala Gün, başvuran hastalarına özel tedavi planları uyguladıklarını aktardı. Bu süreçte, danışanlarının tütün bağımlılığı seviyesine göre kişiye özel tedavi yöntemleri belirlediklerini açıklayan Gün, “Sigara bırakma sürecinde, hastalarımızın ilaç tedavisi, psikolojik destek ve motivasyon ile destekleniyor. Ayrıca, düzenli takipler yaparak hastalarımızla yüz yüze ya da telefonla görüşüyoruz” dedi.
Ancak Dr. Gün, sigara bırakmanın sadece ilaçla veya konuşmalarla çözülemeyeceğini belirterek, "Sigara bırakma sürecinde en önemli faktör, kişinin kendisinin bu değişikliği istemesi. Ne ilaçlar, ne konuşmalar, ne de tedavi yöntemleri, hasta bırakmaya karar vermediği sürece yeterli olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Tütünle Mücadele ve Akciğer Kanseri Farkındalığı İçin Daha Fazla Çaba Gerekiyor
Uzm. Dr. Elif Pala Gün, sigara bırakma konusunda gösterilen başarıların ve farkındalık çalışmalarının arttığını ancak bu mücadeleye daha fazla katılım gerektiğini belirtti. Akciğer kanserinin yüksek ölüm oranlarına sahip bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Gün, "Tütünle mücadele ve akciğer kanserinin erken teşhisi konusunda toplumsal farkındalığı artırmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor" dedi.
1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda, sigara içmenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Gün, tütün bağımlılığından kurtulmanın sağlık üzerinde yaratacağı olumlu etkilerin büyük olduğunu belirtti.