SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji ve Hematoloji Uzman Fizyoterapisti Mürşide Özpineci, akciğer kanserinden korunma ve tedavi sürecinde egzersizin büyük önem taşıdığını vurguladı. Akciğer kanseri farkındalık ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Uzm. Fzt. Özpineci, akciğer kanserinin günümüzde yaygın bir hastalık olduğunu, erkeklerde daha sık görüldüğünü ancak kadınlar arasında da görülme oranlarının arttığını belirtti.

Uzm. Fzt. Özpineci, akciğer kanserinin risk faktörlerini şöyle sıraladı: “Genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam tarzı, çevresel ve mesleki faktörler, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımı. Araştırmalar, akciğer kanserinin yaklaşık yüzde 85’inin sigara içimi ve sedanter yaşam tarzı ile ilişkilendirildiğini göstermektedir. Ülkemizde ise akciğer kanseri vakalarının yüzde 90’ının sigara ve hareketsiz yaşam nedeniyle ortaya çıktığı ifade edilmektedir.”

Mutfakta elimizin altında ama gerçek değerini kimse bilmiyor | Doğru kullanımda şifa kaynağı Mutfakta elimizin altında ama gerçek değerini kimse bilmiyor | Doğru kullanımda şifa kaynağı

Akciğer kanserinden korunmak ve tedavi sürecini desteklemek için yaşam tarzı değişikliklerinin önemine değinen Özpineci, şunları söyledi: “Genetik gibi değiştiremeyeceğimiz faktörler olsa da, değiştirilebilir risk faktörleri üzerinde yapılan değişiklikler kanser oluşumunu büyük oranda etkileyebilmektedir. Yaşam tarzını değiştirerek akciğer kanseri riskini azaltmak mümkündür. Tedavi sürecinde ise akciğer kanseri hastalarında genellikle fiziksel ve fonksiyonel kapasite kaybı, yorgunluk, uyku düzensizlikleri, anksiyete ve depresyon gibi durumlar görülmektedir. Bu komplikasyonları hafifletmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için akciğer kanserinin her evresinde fizyoterapi ve rehabilitasyon önemli bir rol oynamaktadır.”

Pulmoner komplikasyonların akciğer kanserinde en yaygın görülen sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Özpineci, bu durumun bazen kanserin kendisi ya da kanser tedavisi olan radyoterapi sonrası kardiyorespiratuar sistemin etkilenmesi sonucu ortaya çıkabildiğini söyledi. “Solunum kaslarının zayıflaması nedeniyle nefes darlığı sık yaşanmaktadır. Bu durumu yönetmek için medikal tedavilerin yanı sıra doğru ve düzenli aerobik egzersizler ve solunum egzersizleri de büyük önem taşır” diye belirten Özpineci, egzersizin doğru bir şekilde yapılması halinde, kanserden korunma ve tedavi sürecinde fiziksel ve psikolojik açıdan büyük faydalar sağlandığını ifade etti.

Egzersizlerin türü, şiddeti ve süresinin bireyin ihtiyacına göre belirlenerek kişiye özel bir program oluşturulması gerektiğini belirten Özpineci, “Doğru egzersiz, nefes almayı düzene sokar ve yaşam kalitesini iyileştirir” dedi.

Kaynak: İHA