Akciğer kanserinin dünya genelinde en sık ölüm nedeni olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Dr. Alkan, "Akciğer kanseri taramasının amacı, kanseri daha erken, tedavi edilebilir aşamalarda tespit etmektir. Erken teşhis ile birlikte invaziv prosedürlerin sayısı azalabilir ve ölüm oranları düşebilir" dedi.

Dr. Alkan, Avrupa'da özellikle 20 AB ülkesi ve Norveç'te akciğer kanseri tarama programlarının uygulandığını belirtti. Hırvatistan'da 2020'den bu yana ulusal düşük doz BT tarama programı yürütülürken, Birleşik Krallık da yakın zamanda ulusal bir tarama programı başlatmış. Çek Cumhuriyeti ve Polonya ise bu programlara geçiş aşamasında.

Akciğer kanseri hakkında kritik uyarı: Erken tanı hayat kurtarıyor Akciğer kanseri hakkında kritik uyarı: Erken tanı hayat kurtarıyor

ERKEN TEŞHİS YAŞAMI UZATIYOR

İngiltere'deki tarama programlarının 10 yıllık verilerine göre, akciğer kanseri ölüm oranlarının her iki cinste de yüzde 26, kadınlarda ise yüzde 33 azaldığı kaydedildi. Dr. Alkan, "Evre 1A teşhisi almış hastaların yüzde 90'ı tarama ile tespit edildi, geri kalan yüzde 10’u ise tarama dışında tanı aldı. Erken teşhis ile 5 yıllık yaşam süresi yüzde 70'e kadar çıkabilir" dedi.

Dr. Alkan, akciğer kanseri tarama programlarının katılımcılara bilgi sağlamak için güncellenmesi gereken düşük doz BT taramalarına dayalı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tarama sürecine sigara bırakma programlarının da entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Taramada tespit edilemeyen durumlar ve gerektiğinde ileri tetkikler hakkında bilgi verilmesinin önemine de değindi.

Kaynak: İHA