İkinci kez düzenlenen bienalde, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden Doç. Dr. Şölen Kipöz ve moda tasarımcısı Hatice Gökçe’nin hazırladığı “Yükü Omuzlamak” adlı tekstil yerleştirmesi büyük ilgi gördü.
Bölge Motifleriyle Hazırlanan Eser
Prof. Dr. Kipöz, eserin yapımında bölgeye özgü motifler ve atık kumaşlardan geri dönüştürülen elyaflar kullandıklarını belirtti. “Kadının inşa edici, şifa verici ve hayatı devam ettirici rolünü yansıtmayı amaçladık,” diyen Kipöz, Adıyaman’ın kadınlarının tarih boyunca motiflerle kendilerini ifade ettiklerine dikkat çekti.
Bienale Uluslararası Katılım
LAM Derneği’nin koordinasyonunda, SANKO Holding’in ana sponsorluğunda düzenlenen bienale, 20 farklı ülkeden 53 sanatçı katıldı. 8 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek bienalde, birçok tanınmış sanatçının eserleri sergileniyor. Kipöz, bölge halkının kendilerine olan ilgisinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Yerel İşbirliği ve Kültürel Transfer
Eserin yapımında Adıyaman’daki zanaatkarlarla işbirliği yaptıklarını belirten Kipöz, malzemelerin yerel esnaftan temin edildiğini vurguladı. “Bu bienal, bir kültür transferi yaşanmasına da vesile oldu,” dedi. Eserin yüzey tasarımında Nemrut Dağı heykellerinin görsellerinin yer aldığını kaydetti.
Eserlerin Sergilendiği Yerler
Bienal kapsamında sergilenen eserler, Adıyaman’ın tarihi ve kültürel mekanları olan Nemrut Dağı, Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü gibi yerlerde yer alıyor. Kipöz, açık alan sergisinin Türkiye’de bir ilki temsil ettiğini belirterek, mekanların görselliği ile etkileyici bir atmosfer oluşturduğunu ifade etti.