Adalet Bakanlığı, dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda yapay zekayı daha fazla devreye sokmayı amaçlıyor. Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 Yılı Yıllık Programı’na göre adalet hizmetleri, dijital teknolojilerle daha erişilebilir hale getirilecek; yargı süreçlerinde yenilikçi uygulamalar hız kazanacak. İşte yeni yılda adalet alanında yapılması planlanan düzenlemeler:
Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Adalet Hizmetlerinde Güçleniyor
Adalet Bakanlığı, gelecek yıl yargı süreçlerinde dijital teknolojilerin kullanımını artırarak yapay zekaya dayalı destek sistemlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, karar destek sistemleri ve yapay zeka temelli öneri sistemleri geliştirilerek yargılama süreçleri desteklenecek. Bu sistemlerle davaların daha kısa sürede çözüme kavuşması ve adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması sağlanacak.
Vatandaşların Adalet Hizmetlerine Erişimi Kolaylaşacak
2025 yılı itibarıyla, vatandaşların adalet hizmetlerine dijital ortamdan erişim imkanları artırılacak. Yeni arayüz çalışmaları tamamlanan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) portalları ile vatandaşlar, e-Devlet üzerinden davalarına ilişkin detaylı bilgiye erişebilecek. Özellikle, kısıtlı bireylerin vasi tarafından dava bilgilerinin takip edilmesi gibi olanaklar da UYAP’ın yeni arayüzü ile mümkün hale gelecek.
Yargıda İhtisas Mahkemeleri Güçlendirilecek
Artan davalarla birlikte ihtisas mahkemelerinin güçlendirilmesi de 2025 yılı hedefleri arasında yer alıyor. İş yükünün azaltılması ve ihtisaslaşmanın artırılması amacıyla yeni ihtisas mahkemeleri kurulacak, mevcut mahkemelerde ise iş yüküne göre ihtiyaç analizleri yapılarak gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek. Ayrıca, istinaf mahkemelerinin daire sayılarının artırılması ve bu mahkemelerin ihtisaslaşmasını destekleyecek düzenlemeler de gündemde.
Hukuk Fakültelerinde Eğitim Kalitesi Artırılacak
Hukuk eğitiminin kalitesini artırmaya yönelik çalışmalara da önümüzdeki yıl hız verilecek. Hukuk fakültelerine yerleştirme sırasında aranan başarı sıralaması şartı daha da yükseltilerek, öğrencilerin niteliklerinin artırılması amaçlanıyor. Üniversitelerde hukuk kliniklerinin yaygınlaştırılması ve "hukuki dayanak oluşturma" gibi zorunlu derslerin programa eklenmesi gibi uygulamalar da bu kapsamda yer alıyor.
Engelli ve Yaşlı Dostu Adalet Hizmet Binaları
Adalet hizmet binalarının erişilebilirlik standartları yükseltilerek yaşlı ve engelli dostu hale getirilmesi çalışmaları da devam edecek. Bakanlık, sosyal alanların genişletilmesi ve engellilerin kolayca ulaşabileceği alanların artırılmasını hedefliyor. Bu sayede, adalet hizmet binaları herkes için erişilebilir ve kullanılabilir alanlar haline getirilecek.
İnsan Hakları Güçlendirilecek ve Farkındalık Artırılacak
Temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesine yönelik insan hakları alanında faaliyet gösteren kurumların kurumsal kapasiteleri artırılacak. İnsan haklarıyla ilgili kurumlara başvuru yollarının etkinliği arttırılarak vatandaşların hak arama yollarına ilişkin farkındalık çalışmaları yapılacak. Kadın ve çocuk hakları gibi özel hassasiyet gerektiren alanlarda ise mağdur odaklı adalet anlayışı güçlendirilecek ve bu kesimlerin ihtiyaçlarına uygun adli görüşme odaları kurulacak.
Disiplin Süreçleri ve Hakim Teminatı Güçlendirilecek
Yargının tarafsızlık ve bağımsızlığını güçlendirme adına hakim ve savcılar için disiplin süreçleri gözden geçirilecek. Hukuki öngörülebilirlik, hakimlik teminatı ve hak arama özgürlüğü çerçevesinde disiplin mevzuatı güncellenecek; bu alandaki nihai düzenlemeler hayata geçirilecek.
Adalet hizmetlerinde yapılacak dijital ve yapısal dönüşümlerle vatandaşların haklarına daha hızlı ulaşması, yargı süreçlerinin hızlandırılması ve adaletin herkes için erişilebilir hale gelmesi amaçlanıyor.