Sağlık

ABD araştırması: Gece yapay ışık, Alzheimer riskini artırıyor

Rush Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, ABD'deki 48 eyaletteki yapay ışık kaynaklarının Alzheimer hastalığı üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırma, gece yapay ışığa maruz kalmanın Alzheimer riskini artırabileceğini ve bu riskin, alkol, böbrek hastalığı ve obeziteden daha yüksek olabileceğini ortaya koydu

Abone Ol

ABD'deki Rush Üniversitesi'nden araştırmacılar, ülke genelinde 48 eyalette yapay ışık kaynaklarını inceleyerek önemli bir bulguya ulaştı. Yapay ışığın, özellikle gece saatlerinde, Alzheimer vakalarının daha yaygın görüldüğü bölgelerde daha fazla olduğunu belirlediler. Çalışma, yapay ışığın vücudun biyolojik saatini ve uyku düzenini bozarak bilişsel gerilemeye yol açabileceğini gösterdi. Araştırmanın sonuçlarına göre, gece ışık kirliliği, 65 yaş altındaki bireylerde Alzheimer riskini alkol, kronik böbrek hastalığı ve obezite gibi diğer faktörlerden daha fazla artırıyor.

Araştırmacı Robin Voigt-Zuwala, "Değiştirilebilir bir çevresel faktör olan gece ışık kirliliği, Alzheimer'a yakalanma riskini artırabilir," dedi. Araştırma, gece yapay ışığın olumsuz etkilerini azaltmak için karartma perdesi veya göz bandı kullanımını öneriyor. Bulgular, "Frontiers in Neuroscience" dergisinde yayımlandı.