Bilecik’in Kınık köyünün tanınmış çömlek ustalarından Osman Kaya, 84 yıl süren meslek hayatını sonlandırarak çömlekçi çarkına veda etti. 8 yaşında çıraklık yapmaya başladığı çömlekçilik mesleğine 1940 yılında adım atan Kaya, yıllar boyunca köyünde ve çeşitli atölyelerde toprağa şekil vererek vazolar, kaplar ve geleneksel "Kınık deseni"li çömlekler yaptı. Mesleğini çok sevdiğini ve uzun yıllar boyunca dinçliğini koruyarak devam ettiğini belirten Kaya, son olarak genç çömlekçilere mesleğini devretmişti.
“ÇÖMLEKÇİLİK KÜLTÜRÜ”
Osman Kaya, çömlekçiliğe ilk başladığında ustasından aldığı haftalık kuru üzüm karşılığında çömlek yaparak bu zanaatla tanıştı. Zamanla ustalığını geliştiren Kaya, yevmiye ile çalışmaya başladı ve ardından Almanya'da çömlekçilik deneyimini artırarak köyüne döndü. Meslek hayatı boyunca hiç kendi atölyesini kuramayan Kaya, ancak yıllar sonra genç nesillere yol göstererek, köyün çömlekçilik kültürünü yaşatmaya devam etti.
“GENÇ ÇÖMLEKÇİLER”
Kaya, "Bu iş olmasa ne yapacaktım?" diyerek, yıllar boyunca ailesinin geçimini sağladığı mesleğine duyduğu minnettarlığı ifade etti. Kınık köyüne özgü desenleri ustalıkla işleyen Kaya, bu desenleri genç çömlekçilere öğretmekle kalmadı, aynı zamanda hala bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak isteyenlere yardımcı olmaya devam ediyor.