Bilim ve Teknoloji

2024 PT5 Asteroidi, Güneş’in çekim gücüyle yörüngesinden çıkıyor

Eylül ayında Dünya yörüngesine giren ve "mini uydu" olarak adlandırılan 2024 PT5 asteroiti, Güneş'in çekim gücüyle yörüngesinden sapmaya başladı. NASA'nın izlediği asteroid, Ocak 2025'te son bir kez Dünya'ya yaklaşacak ve 2055'te yeniden geri dönecek.

Abone Ol

Eylül ayında Dünya yörüngesine giren ve "mini uydu" olarak adlandırılan 2024 PT5 adlı asteroit, Güneş'in çekim gücü nedeniyle yörüngesinden çıkmaya başladı. NASA'nın takibi altında olan bu gök cismi, Ocak 2025'te Dünya'ya son bir kez yaklaşacak ve 2055 yılına kadar tekrar görülmeyecek.

2024 PT5, otobüs büyüklüğünde bir asteroid olarak biliniyor ve Ay’ın yörüngesinden kopmuş bir kaya parçası olduğu düşünülüyor. NASA'nın açıklamalarına göre, bu asteroit Dünya'ya yaklaşık 3 milyon 200 bin kilometre uzaklıkta ve Güneş'in etkisiyle hızla yörüngesinden sapıyor. Ancak, Dünya ile çarpışma riski bulunmuyor.

Gök Taşı Ay’dan Kopmuş Olabilir

NASA'nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi araştırmacısı Josh Handal, 2024 PT5'in hareketlerini incelediklerinde, bu asteroitin Ay'dan kopan büyük bir kaya parçası olabileceğini belirtiyor. 2024 PT5’in yörüngesi, önceki yıllarda Dünya'ya yakın fırlatılan roketlerin hareketlerine benziyor. Ancak, bu cisim doğal bir gök cismi olarak kabul ediliyor.

Bir Yıl İçinde Tekrar Yaklaşacak

Güneş’in çekim etkisiyle hızlanan asteroit, Ocak 2025’te Dünya'nın yakınından geçecek. NASA, bu geçişi incelemek için California'daki Goldstone Güneş Sistemi Radarı’nı kullanacak. Madrid'deki Complutense Üniversitesi'nden astrofizikçi Raul de la Fuente Marcos, asteroitin hızının Güneş’in etkisiyle Ocak’taki geçişinde iki katına çıkacağını öngörüyor.

2024 PT5, 2055 yılına kadar tekrar Dünya'ya yaklaşmayacak ancak o tarihte yeniden dönüp Dünya yörüngesinde bir tur daha atacak.

NASA Tarafından Tespit Edildi

2024 PT5, ilk kez 7 Ağustos 2024'te NASA tarafından finanse edilen Hawaii Üniversitesi’nin Asteroit Karasal Çarpma Son Uyarı Sistemi (ATLAS) teleskobu tarafından Güney Afrika’daki Sutherland bölgesinde tespit edildi. O tarihten bu yana, Dünya’ya olan mesafesi ve hareketi NASA'nın Derin Uzay Ağı (DSN) üzerinden sürekli izleniyor.