Koku alma duyusunun kaybolması, çoğumuz için sağlık sorunlarıyla birlikte yaşadığımız bir deneyim olabilir. Ancak, bu duyunun kaybolması, beklediğimizden çok daha derin etkiler yaratabilir. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, koku alma yetisini kaybeden kişiler, solunumlarını bizden çok farklı şekilde gerçekleştiriyor. Peki, bu nasıl oluyor?
Koku alma sadece çevremizdeki kokuları algılamakla kalmaz, aynı zamanda solunum düzenimizi de doğrudan etkiler. Bir soğuk algınlığı sonrası burnumuzun tıkanması bile bizlere ne kadar rahatsız edici gelebilirken, bu durumu kalıcı olarak yaşayan kişiler için yaşam kalitesi ciddi şekilde düşebilir. Araştırmalara göre, koku alamayan insanlar, solunumda da fark yaratıyorlar.
Sinir bilimci Noam Sobel ve ekibi, anosmi (koku alma kaybı) yaşayan bireylerde solunum farklılıkları gözlemledi. Ekip, doğuştan anosmisi olan 21 kişi ve normal koku alma yetisine sahip 31 kişiyi inceledi. Katılımcılara, burun deliklerinden giren havayı gözlemlemek için giyilebilir cihazlar takıldı. Araştırma sonuçları ise oldukça dikkat çekiciydi: Koku alma yetisi olmayan bireyler, çevrelerinden yeni kokuları araştırma konusunda normal kişilere kıyasla çok daha az aktifti.