6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde, yıkılan 7 katlı Serçin Apartmanı’nın 5. katında yaşayan 41 yaşındaki Emel Kocaoğlu, eşi Serkan Kocaoğlu ve 3 çocuğu, deprem anında enkaz altında kaldı. Emel Kocaoğlu, 87 saat süren yoğun bir kurtarma operasyonunun ardından eşiyle birlikte enkazdan çıkarıldı. Ancak, bu uzun süreli kalış, Kocaoğlu’nun sağlık durumunu ciddi şekilde etkiledi.

Tedavi Sürecinin Başlangıcı ve Zorluklar

Kurtarıldıktan sonra Kahramanmaraş’tan Mersin’e sevk edilen Emel Kocaoğlu, daha sonra İstanbul’daki Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Burada, sağlığını yeniden kazanabilmesi için kapsamlı bir tedavi süreci başlatıldı. İlk olarak, vücudundaki açık yaraların ve enkazdan kaynaklanan problemlerinin çözülmesi gerekti. Ancak, bu sürecin ardından, bacağının diz altından ampute edilmesi gerekliliği ortaya çıktı.

Uzun Süreli Tedavi ve Ameliyatlar

17 ay süren tedavi sürecinde Emel Kocaoğlu, toplamda 167 operasyon geçirdi. Kocaoğlu, tedavi sürecinin ne kadar zorlu olduğunu, yaralarının büyüklüğü ve çürümesi nedeniyle tedaviye yanıt vermekte zorlandığını söyledi. "Tedavi sürecim çok zorlu bir süreçti. Yaralarım o kadar büyüktü ki çürümüştü artık. Allah yardım etti, iyileşti" diyen Kocaoğlu, bacağının ampute edilmesiyle ilgili olarak, çocuklarını kaybetmiş olmanın acısının bacağının kaybı ile karşılaştırılamayacak kadar büyük olduğunu ifade etti.

Eşinin Destekleyici Rolü

Eşi Serkan Kocaoğlu, Emel Kocaoğlu’nun tedavi sürecinde sürekli yanında olarak, ona büyük bir destek sağladı. “Eşim 167 ameliyat geçirdi. Ben olsam buradan zor çıkardım, ama eşim metanetli kaldı,” diyen Serkan Kocaoğlu, her ameliyata gidişinde büyük bir endişe yaşadığını belirtti. “Her ameliyata giderken, acaba kaybedecek miyim düşüncesi vardı. Ancak, eşimle el ele tutuşup buradan çıkacağız,” dedi.

Depremden Sonraki Psikolojik ve Fiziksel Etkiler

Emel Kocaoğlu, deprem anında yaşadıklarını ve enkazda geçirdiği süreyi unutamadığını söyledi. Depremin şiddetiyle yaşanan paniği ve enkaz altında kaldıkları süreyi anlatarak, “Öleceğimi hiç düşünmedim, hep kurtulacağımı hissettim. Yavrularım olmadığı için bacağım gitmiş ne ki diyordum,” şeklinde konuştu.

Tedavi ve Protez Hazırlıkları

Zekayı geliştiriyor, beyin sağlığına iyi geliyor| Gelişim çağındaki çocuklar için öneriliyor Zekayı geliştiriyor, beyin sağlığına iyi geliyor| Gelişim çağındaki çocuklar için öneriliyor

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, Emel Kocaoğlu’nun tedavi sürecinin multidisipliner bir yaklaşımla yürütüldüğünü ve çeşitli branşların bu sürece dahil olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sağlam, “Deprem yaralanmaları yüksek enerjili ve göçük altında kalmaya bağlı yaralanmalardır. Bu hastaların yaraları ilk planda kapatılamayabiliyor, açık yara takibi gerekebiliyor. Ortopedik anlamda uzun süreli ve tekrarlayan ameliyatlar gerektiren yaralanmalardır,” dedi. Kocaoğlu’nun son olarak yaralarının kapandığını ve protez uygulamasının yakın zamanda yapılacağını ekledi.

Son Durum ve Gelecek Beklentileri

Emel Kocaoğlu ve eşi, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen, gelecekte sağlıklı bir yaşam umudunu koruyorlar. Kocaoğlu ailesi, protez takıldıktan sonra hastaneden ayrılmayı ve evlerine dönmeyi en büyük dilekleri olarak ifade etti. Eşinin ve kendi yaşam mücadelesini anlatan Serkan Kocaoğlu, “17 ay boyunca eşime çocuğum gibi baktım. Şimdi, inşallah birlikte evimize döneceğiz ve hayatımıza devam edeceğiz,” dedi.

Kaynak: İHA