Kayseri’nin simgelerinden biri olan Erciyes Dağı, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zirvesinde yer alan tarihi mağarasıyla da dikkat çekiyor. Sönmüş bir volkan olan Erciyes’in zirvesinde, milattan önceki yıllarda tapınak olarak kullanıldığı tahmin edilen bir mağara bulunuyor. Bugüne kadar ayakta kalmayı başaran bu mağara, dağa tırmanan dağcılar ve tarih meraklıları için önemli bir keşif noktası haline gelmiş durumda.
TARİHİ DERİNLİK
Tarihçi ve yazar Halit Erkiletlioğlu, Erciyes Dağı’nın yaklaşık 25 milyon yıl önce patlayan volkanik bir dağ olduğunu belirterek, dağın tarihte önemli bir dini merkez olarak kullanıldığını söyledi. Erkiletlioğlu, "Paganizm döneminde Erciyes, tıpkı Olimpos Dağı gibi tanrıların evi olarak kabul ediliyordu" diyerek, zirvedeki mağaranın bir zamanlar önemli bir tapınak ve ibadet yeri olarak kullanıldığını ifade etti. Mağara, iki yönden açılan girişleri ve içinde Aramice yazılar bulunan nişiyle dikkat çekiyor. Erciyes’in zirvesindeki bu kutsal alanın, Pagan rahipleri tarafından dini ayinler ve kurbanlar için kullanıldığına inanılıyor. Roma ve Kapadokya dönemlerinde de Erciyes, "Argeus" adıyla tanınan ve tanrıların tapıldığı bir dağ olarak kabul ediliyordu.
YASAKLANAN ZİYARETLER
Erkiletlioğlu, mağaranın tarihsel sürecinde önemli bir dönüm noktasının 381 yılı olduğunu belirtiyor. Roma İmparatoru I. Theodosius döneminde, Roma İmparatorluğu’nun resmi dini Hristiyanlık olarak kabul edilince, Paganizm ve diğer dini inançlar yasaklandı. Bununla birlikte, Erciyes’e yapılan dini ziyaretler de engellendi. O günden sonra mağara, pek çok kişi tarafından unutulmuş ve yalnızca dağcılar için bir keşif noktası haline gelmiş.
ZORLU MACERA
Erciyes Dağı’nın zirvesindeki bu tarihi mağarayı görmek isteyenler, 3.917 metreye kadar tırmanmak zorunda. Dağcı Mustafa Eliaçık, mağarayı görmek isteyen birçok yerli ve yabancı ziyaretçiye tırmanış konusunda rehberlik ettiğini belirtti. Erciyes'in zirvesindeki bu tapınak, sadece tarihsel önemiyle değil, aynı zamanda dağcılar için bir sığınak olarak da kullanılıyor. Eliaçık, "Zorlu hava koşullarında burası dağcılar için bir barınak oluyor. Fırtınalı ve karlı havalarda burası, tırmanıcıların sığındığı bir alan" dedi.