Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU- EGE TELGRAF/ Zeytinyağı hakkında yıllardır duyduğunuz sağlık yararları ve faydalar, muhtemelen sizi bu doğal yağın özelliklerine dair bazı detaylara dair bilgi sahibi yaptı. Ancak, zeytinyağının saklanması ve tazeliğinin korunmasıyla ilgili bilmediğiniz pek çok ince ayrıntı olabilir. Zeytinyağının gerçek potansiyelini keşfetmeye ve onu nasıl daha uzun süre taze tutabileceğinize dair bilinmeyenleri öğrenmeye hazır olun!

Çorba değil C vitamini bombası! Besleyici özelliği ile anne sütü kadar faydalı: Bu kışın favorisi olacak Çorba değil C vitamini bombası! Besleyici özelliği ile anne sütü kadar faydalı: Bu kışın favorisi olacak

Zeytinyağının Raf Ömrü ve Saklama Koşulları

Zeytinyağı, doğal ve sağlıklı besinler arasında yer alır, ancak doğru saklanmadığında bayatlayabilir ve bozulabilir. Zeytinyağının genellikle bir yıl olan raf ömrü, saklama koşullarına bağlı olarak değişebilir. Yağın taze kalması için karanlık ve kapalı bir ortamda muhafaza edilmesi gereklidir. Işık, yağın fotonlardan etkilenmesine ve tadının değişmesine neden olabilir, bu da bozulmayı hızlandırır.

Buzdolabında Saklama: Artıları ve Eksileri

Zeytinyağını, cam şişeye dökerek buzdolabında saklamak, tazeliğini korumasına yardımcı olabilir. Ancak, buzdolabında saklandığında, yağın tabanında yaklaşık 45 gün sonra tortu oluşabilir. Bu tortu, yağdaki doymuş yağların çökelmesidir. Doymuş yağlar zeytinyağında bulunur ve genellikle sağlıklıdır; fakat, en sağlıklı olanları doymamış yağlardır.

Tortulu Zeytinyağını Kullanma Yöntemleri

Tortunun oluştuğu zeytinyağını bir hafta veya 10 gün beklettikten sonra, çöken kısmını ayırabilirsiniz. Çöken kısmı sabah kahvaltısında veya akşam ekmeğe bandırarak kullanabilirsiniz. Kalan yağ ise salatalar için saklanabilir. Bu yöntem, zeytinyağının hem besin değerini hem de tadını korumanıza yardımcı olur.

Bebekler İçin Zeytinyağı Kullanımı

Bebeklerin sindirim ve solunum sistemleri, bir yaşına kadar tam olarak gelişmediğinden, zeytinyağı gibi besinleri bebeklere vermek önerilmez. Bebeklerin sindirim sistemleri, oleik asidi yeterince etkili şekilde parçalayacak enzime sahip değildir. Ayrıca, bebekler için mamaların haftalık olarak değiştirilmesi ve kabızlığın önlenmesi amacıyla çeşitli mamaların kullanılması önemlidir.

Kaynak: EGE TELGRAF