Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, bölgedeki verimli topraklarda zeytin hasadı devam ediyor. Özellikle "Gemlik" ve yerli iri çeşitlerle yapılan zeytin üretimi, hem ekonomik katkı sağlıyor hem de bölgedeki tarım hayatını canlandırıyor. Yüksek rakımlı dağlık alanlarda yetişen zeytinler, sırık ve tarakla özenle toplanarak sofralara ulaştırılıyor.

Marketini satarak hayvancılığa başladı: 3 bin kanatlıyla hedefe ulaştı Marketini satarak hayvancılığa başladı: 3 bin kanatlıyla hedefe ulaştı

Zeytinler, kaliteye göre sırasıyla birinci sınıf, ikinci sınıf ve üçüncü sınıf olarak ayrılıyor. Bu zeytinler, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) ve özel firmalar aracılığıyla pazara sunuluyor. Dip zeytinleri ise yemeklik zeytinyağı olarak işleniyor.

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE EĞİTİM

Zeytin bahçelerindeki verimi arttırmak ve hastalıkları önlemek amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından entegre mücadele çalışmaları yürütülüyor. Zeytin güvesi ve sineğiyle mücadele için feromon tuzakları asılırken, çiftçiler sürekli bilgilendiriliyor. Ayrıca, zeytin üreticilerine yönelik aşılama, budama, gübreleme gibi alanlarda eğitimler de veriliyor.Bilecik'in Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, bölgedeki zeytin üretiminin artması için 3 bin dekarlık alanın sulanacağı müjdesini verirken, bu sayede üreticilerin verimliliğinin de arttırılacağını belirtti. Bu yıl zeytin hasadında yaklaşık 2 bin 500 ton rekolte bekleniyor.

Marmarabirlik Osmaneli Temsilcisi Arif Erdoğan, verimli topraklarda zeytin üretiminin önemli bir gelir kaynağı olduğunu ancak kurak hava koşullarının rekolteyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Üretici Süleyman Özet ise, 40-70 yıllık ağaçlardan elde ettikleri zeytinle bereketli bir sezon geçirdiklerini fakat hava şartlarının irilik üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu belirtti.

Kaynak: AA