Kültür-sanat

Zerzevan Kalesi'ndeki 3 bin yıllık ritüeller yapay zeka ile yeniden canlandı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, yapay zeka teknolojisiyle Mithras ritüellerini yeniden hayata geçirdi. Tarihi kalede, Roma döneminin gizemli inanç sistemi dijital ortamda canlandırıldı

Abone Ol

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, yapay zeka teknolojisiyle tarihteki ritüelleri yeniden canlandırdı. Roma döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan ve dünyada bilinen son Mithras tapınağının bulunduğu kalede, ziyaretçiler tarihi atmosferi dijital ortamda keşfetme fırsatı buluyor.

Zerzevan Kalesi, Roma dönemine ait kalıntıları ve içindeki gizemli yapılarla her yıl artan bir ilgiyle ziyaretçilerini ağırlıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de dahil edilen kalede, 60 dönüm alanda sur kalıntıları, gözetleme kuleleri, yer altı kilisesi, sarnıçlar ve gizli geçitler gibi birçok tarihi eser ortaya çıkarılmış durumda. Ancak, kalenin en dikkat çeken bölümü, Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve burada gerçekleştirilen ritüeller.

‘YAPAY ZEKA İLE CANLANMASI’

Zerzevan Kalesi'nin tarihi atmosferi, proje kapsamında yapılan yapay zeka canlandırmalarıyla yeniden hayat buldu. Projeyi hayata geçiren Adem Ulusoy, Mithrasizm’in tarihindeki ritüelleri dijital ortamda yeniden tasarladığını belirtti. Ulusoy, bu çalışmada Mithras’ın gizemli inanç sisteminin, Roma İmparatorluğu döneminin resmi dini olduğunu ve bu kültürün ayinlerinin sadece belirli kişilerin katılabileceği özel bir alan olduğunu ifade etti. Ulusoy, yaptığı araştırmalarda Mithrasizm'e girişin 7 aşamadan oluştuğunu ve her aşamanın bir eşik, bir tür acı ile geçildiğini belirterek, bu süreçleri yapay zeka teknolojisiyle görselleştirdi. Zerzevan Kalesi’nde yapılan Mithras ayinlerine katılabilen kişilerin, yüksek rütbeli askerler, başarılı bireyler veya zengin tüccarlar gibi seçkin kişiler olduğunu söyledi.