İzmir’in Konak ilçesinin Kubilay Mahallesi’nde, tarihi Kadifekale’nin eteğinde yer alan Smyrna Antik Tiyatrosu, kazı çalışmalarının hızla ilerlemesiyle yeniden hayat buluyor. Milattan önce 3. yüzyılda inşa edilen ve 1500 yıl önce toprakla kapanan antik tiyatro, 20 bin kişilik kapasitesiyle, tamamlandığında İzmir’in önemli kültürel simgelerinden biri haline gelecek.

Smyrna Antik Kenti2

‘GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI’

2016 yılından bu yana devam eden kazı çalışmaları, arkeologlar tarafından titizlikle yürütülüyor. Bu süreçte tiyatronun "L" şeklindeki seyirci girişi, 21 basamağı ve sahnesinin bir kısmı gün yüzüne çıkarıldı. Tiyatro, İzmir’in kent yaşamıyla iç içe geçmiş yapısıyla diğer antik tiyatrolardan farklılık gösteriyor.

Siyah Kalp dizisinin yeni bölümünde ikizler annesine kavuşuyor! | Siyah Kalp 15. bölüm Siyah Kalp dizisinin yeni bölümünde ikizler annesine kavuşuyor! | Siyah Kalp 15. bölüm

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Türk İslam Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Ersoy’un başkanlık yaptığı kazı ekibi, bu yıl 20 kişilik bir kadroyla çalışmalarına devam ediyor. Ersoy, tiyatronun Roma İmparatoru Hadrianus döneminde önemli ölçüde genişletildiğini belirterek, kazılarda 165 parça heykel parçasının ortaya çıktığını ve bunların çoğunun Hadrianus dönemine ait olduğunu söyledi.

‘BÜYÜK ETKİNLİKLERE EV SAHİBİ OLDU’

Smyrna Tiyatrosu, tarih boyunca sadece tiyatro oyunlarına değil, gladyatör dövüşleri ve Asya Eyaleti Oyunları gibi büyük etkinliklere de ev sahipliği yapıyordu. Prof. Dr. Ersoy, "Tiyatronun kapasitesi 20 bin kişiydi. Roma döneminde Smyrna'da Asya Eyaleti Oyunları yapılıyordu, bu etkinlikler günümüz olimpiyatlarına benzetilebilir," dedi. Ersoy, tiyatronun aynı zamanda önemli duyuruların yapıldığı bir mecra olduğunu da vurguladı.

Smyrna Antik Kenti3

‘KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE EV SAHİBİ OLACAK’

Tamamlanan kazı çalışmalarının ardından antik tiyatro, İzmir’in sosyo-kültürel hayatında önemli bir rol oynamaya başlayacak. Ersoy, bu önemli yapının İzmir’in kültürel rotasında önemli bir nokta olacağını belirterek, Smyrna Tiyatrosu’nun Türkiye’deki benzerlerinden çok daha büyük ve etkileyici olduğunu söyledi. "Batı’daki Kolezyum gibi kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Smyrna Tiyatrosu, yakın gelecekte benzer sosyal ve kültürel etkinliklerde kullanılacaktır," diyerek tiyatronun potansiyeline dikkat çekti.

Kaynak: AA