Medicana Sivas Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Büşra Yayla Yerlikaya, zatürre hastalığının tehlikeleri ve tedavi süreci hakkında önemli uyarılarda bulundu. Akciğerlerdeki hava keseciklerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bu solunum yolu enfeksiyonu, özellikle bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan kişilerde ölümcül olabiliyor. Her yıl dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen zatürre, yakın temas, öksürük ve ortak kullanım eşyalarıyla bulaşabiliyor. Dr. Yerlikaya, hastalığın erken tanısının ve uygun antibiyotik tedavisinin ölüm oranlarını önemli ölçüde düşürdüğünü vurguladı.

Bel ağrısı geçmezse uzman desteği alınmalı Bel ağrısı geçmezse uzman desteği alınmalı

Zatürre, genellikle basit bir soğuk algınlığı ya da üst solunum yolu enfeksiyonuyla başlar. Dr. Yerlikaya, zatürreye yol açan risk faktörlerini sıralarken, sigara içme, bağışıklık sistemi zayıflığı, yetersiz beslenme, alkolizm, KOAH, kronik böbrek ve karaciğer hastalıklarını örnek gösterdi. Yaşlılık da hastalığa yatkınlık oluşturuyor. Zatürrenin en yaygın belirtileri arasında ise öksürük, balgam, ateş, göğüs ve sırt ağrısı, hızlı nefes alıp verme, göğüste hırıltı, kusma, baş ağrısı, kas ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık bulunuyor.

ERKEN TANI VE TEDAVİ YÖNTEMİ

Dr. Yerlikaya, zatürreye yakalanan kişilerin hastalık belirtileri gösteren bir kişiyle yakın temasta bulunarak, öksürük ve aksırıklardan, hatta ortak kullanılan yemek eşyalarından hastalığı bulaştırabileceğini belirtti. Şikayetler üzerine doktorların, akciğer filmi, kan testleri ve balgam kültürü gibi testler isteyebileceğini söyledi. Erken tanı ve uygun tedavi, hastalığın seyrini iyileştirebilir. Dr. Yerlikaya, zatürre hastalarının çoğunun hastaneye yatmadan tedavi edilebileceğini, ancak antibiyotik tedavisi ile hastaların genellikle 48-72 saat içinde iyileşebileceğini belirtti. Viral zatürrelerde ise antibiyotik tedavisinin etkisiz olduğunu, bu hastalarda destekleyici tedavi gerektiğini söyledi.

HASTANE YATIŞI GEREKEN DURUMLAR

Zatürre tedavisinin bazı hastalar için hastaneye yatış gerektirebileceğini belirten Dr. Yerlikaya, özellikle yaşlılar, evde bakım yapılması zor hastalar, kalp hastalığı, kanser, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, KOAH ve astım gibi sağlık sorunları bulunan kişilerin hastanede tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA