Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Sertdemir, bel ağrısının her zaman tehlikeli olmadığını ancak geçmeyen ağrılar için bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti. Sertdemir, “1 hafta, 10 gün veya yaklaşık 2 hafta süren medikal tedaviye rağmen azalma göstermeyen bel ağrılarında, bir uzmana başvurulması faydalıdır” dedi.
Bel ağrısının çeşitli nedenlere bağlı olabileceğini ifade eden Dr. Sertdemir, kas spazmı, bel fıtığı, kanal daralması gibi durumların başlıca sebepler arasında yer aldığını söyledi. Ağrının kaynağının tespit edilmesi için detaylı muayene ve tetkikler yapılması gerektiğini belirten Sertdemir, "Eğer bel fıtığı veya kanal daralması gibi durumlar tespit edilirse, buna yönelik tedavi yöntemleri belirlenir" dedi.
HER BEL FITIĞI AMELİYAT EDİLMEZ
Dr. Sertdemir, bel fıtığı ameliyatlarının her hastaya uygulanmadığını vurgulayarak, "Çoğu hasta ilaçlar ve dinlenme ile iyileşebilir. Fizik tedavi de bu süreçte etkili olabilir. Ancak şikayetler devam ediyorsa, siyatik ağrısı gibi belirtiler varsa ve MR ile güç kaybı tespit edilirse, ameliyat seçenekleri değerlendirilir" şeklinde konuştu. Bel fıtığı ameliyatlarında her zaman vida veya platin kullanılmadığını belirten Sertdemir, mikrocerrahi ve endoskopik yöntemlerin günümüzde tercih edilen altın standartlar olduğunu ekledi.
Sertdemir, bel ağrısı için halk arasında uygulanan "merdiven altı" yöntemlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Yanlış tedavi uygulamaları nedeniyle hastaların ilerlemiş bel fıtığı ile başvurabildiklerini belirten Sertdemir, "Bu yöntemler, hastalığı daha da ilerletebilir ve bacaklarda güç kaybı, idrar ve büyük abdest tutamama gibi ciddi sorunlara yol açabilir" dedi.
Son olarak, Dr. Sertdemir, bel ağrısının çoğu zaman geçici olduğunu ancak 1-2 hafta süren ağrılarda mutlaka uzman görüşü alınması gerektiğini vurguladı.